Zahraniční obchod skončil v červenci schodkem 1,2 miliardy

Zahraniční obchod v červenci nepříjemně překvapil. Místo očekávaného přebytku skončil nakonec schodkem ve výši 1,2 miliardy korun, což představuje meziroční zvýšení deficitu o půl miliardy. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla se ale nejedná o žádné razantní zhoršení, které by naznačovalo začínající problémy našich exportérů.

"Zahraniční obchod je o prázdninách pravidelně v minusu, čili obchodní bilance je v deficitu. Jde o to, že se dováží hodně materiálu, surovin a potravin, obchody se předzásobují, naopak export je utlumen," vysvětlil Michl.

"Do budoucna čekáme, že do přebytku se obchodní bilance vrátí znovu na podzim v září, říjnu a listopadu a celkově za letošní rok bude v plusu 45 miliard korun," dodal analytik. Za prvních sedm měsíců vykázala obchodní bilance přebytek 36 miliard korun, tedy o 0,6 miliardy korun méně než před rokem.

ČSÚ také oznámil, že zpřesnil výsledky zahraničního obchodu za loňský rok. Podle definitivních výsledků skončila obchodní bilance v loňském roce přebytkem 38,6 miliardy korun, což je o 0,9 miliardy méně ve srovnání s původním údajem.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme