Zahraniční obchod skončil v červnu s nečekaně vysokým přebytkem

Zahraniční obchod v červnu příjemně překvapil. Svědčí o tom zveřejněné výsledky šetření Českého statistického úřadu, podle kterých obchodní bilance skončila s přebytkem na úrovni 20,43 miliardy korun. Trh přitom očekával výsledek o šest miliard korun horší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Jak statistický úřad uvedl, k lepšímu než očekávanému výsledku přispělo zejména snížení deficitu bilance obchodu s minerálními palivy o celých šest miliard korun.

Vývoz se v červnu meziročně propadl o 15,1 procenta. Ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek Rádiu Česko řekl, že i tento výsledek považuje za úspěch.

"Musíme se podívat na to, že vývoz meziměsíčně vyrostl o 1,6 procenta. To znamená, že ve srovnání s květnem se zvýšil."

Vývoj v dalších měsících pak bude podle něj ovlivněn hlavně poptávkou u našich největších partnerů, tedy v zemích Evropské unie.

"Z předběžných údajů vývoje ekonomiky je vidět mírný optimismus; spotřebitelská poptávka u našich partnerů roste, takže my si myslíme, že trend zvyšování vývozu by mohl pokračovat," řekl Vomastek.

Signály o oživení přicházejí v poslední době od největšího obchodního partnera České republiky, tedy Německa. Čeští exportéři by to podle ředitele odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu mohli pocítit ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí.

Situaci českým vývozcům bude ale dále komplikovat silná domácí měna. "V posledních dnech se ukazuje, že posilování koruny není až tak významné, teď naopak koruna opět trošku oslabila. Náš odhad samozřejmě je, že v dlouhodobém horizontu koruna bude posilovat, ale nejbližší vývoj nedokáže nikdo odhadnout," řekl ve vysílání Rádia Česka Jaroslav Vomastek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jaroslavem Vomastkem o vývoji zahraničního obchodu na Rádiu Česko

Přečtěte si také:
ČNB a Evropská centrální banka rozhodnou o úrokových sazbách
Analytik Pikora: Nezaměstnanost začne klesat až na jaře příštího roku
Bez práce je v Česku už 334 tisíc lidí
Schodek státního rozpočtu se vyšplhal na 76 miliard korun

Karolína Dubová, Roman Chlupatý, Rádio Česko, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme