Zahraniční obchod skončil v dubnu s přebytkem tři miliardy korun

I v dubnu dokázala Česká republika víc vyvážet než dovážet. Podle údajů statistického úřadu skončil v tomto měsíci zahraniční obchod přebytkem tří miliard korun, což představuje meziroční zlepšení téměř o 4 a půl miliardy. Jde o první dubnový přebytek od roku 1994. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Ekonomové očekávali poněkud menší přebytek. Za zlepšení může podle analytika České spořitelny Martina Lobotky robustní hospodářský růst v Evropské unii, do které nejvíce vyvážíme, a také teplá zima. "Jednou z věcí, která obchodní bilanci pomohla, je pokles schodku v obchodě s minerálními palivy, což je především u zemního plynu důsledek toho, jaká byla letos zima," potvrdil Českému rozhlasu Martin Lobotka.

To, že jde o poněkud menší čísla než v předcházejících měsících, odpovídá cyklickému vývoji zahraničního obchodu, říká Karel Potměšil analytik společnosti Cyrrus: "Tradičně se ukazuje dobrý vývoj bilancí s Evropskou unií, kde kladné saldo vzrostlo o 4,3 miliardy. Se státy mimo Evropskou unii se snížil schodek o 100 milionů korun. Zde trvají stále negativní vlivy, jako trvale deficitní výsledek s Ruskem, Čínou a dalšími zeměmi. Ovšem díky teplé zimě a díky nižšímu dovozu plynu došlo i zde ke snížení schodku."

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme