Zahraniční obchod skončil v září přebytkem skoro 18 miliard

Zahraniční obchod České republiky skončil v září přebytkem skoro 18 miliard korun. To je podle statistiků meziročně o 7,3 miliardy korun lepší výsledek. Jde o největší kladné zářijové saldo a třetí nejvyšší od vzniku České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Na jeho zlepšení měl vliv především pokles deficitu v obchodě s minerálními palivy a růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky.

Na exportu závisí 67 procent našeho HDP. Další vývoj přitom do značné míry bude určovat hospodářské oživení Německa, na jehož trhy míří třetina českých vývozů, a stejně tak schopnost domácích výrobců prosadit se na německém krizí poznamenaném trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou Sdružení českých podniků v Německu Josefem Hladíkem pro Rádio Česko

Jak ve vysílání Rádia Česko připomněl předseda Sdružení českých podniků v Německu Josef Hladík, německá ekonomika již zaznamenala vzhledem k dřívějšímu začátku krize oproti České republice ve druhém čtvrtletí růst a tento trend zřejmě bude nadále zesilovat.

Z hlediska českých firem však bude mít hospodářské zotavování Německa podle Hladíka příznivý dopad pouze na ty, které jsou součástí existujících výrobních, technologických či logistických procesů, tedy zejména německé podniky se sídlem v České republice.

"Naopak ty české podniky, které doposud fungovaly jako kapacitní rezerva německých podniků, se nacházejí ve velmi nepříznivé situaci. Dále ji komplikuje skutečnost, že v tomto segmentu poptávky se čím dál více objevuje konkurence z východní a jihovýchodní Evropy a Asie," uvedl Hladík.

Na úroveň před začátkem hospodářské krize by se podle něj německá ekonomika mohla dostat za jeden až dva roky. To však neznamená, že se k původnímu stavu vrátí i situace českých podniků, upozornil Hladík. Dlouhodobě totiž dojde k poklesu zahraničních a tedy i německých investic do České republiky.

"Na ryze české firmy pak připadá maximálně 40 procent exportů. Část těchto firem jsou úspěšní čeští exportéři, kteří se prosadili svojí originalitou, kvalitou a cenou. Druhá část jsou české podniky, které daly k dispozici pouze vlastní kapacity, a to je ten problém. Tyto podniky dříve nebo později budou muset německý trh opustit, protože o ně nebude zájem," vysvětlil Hladík.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme