Zahraniční poptávka táhne českou ekonomiku

Česká ekonomika pokračuje v nastartovaném oživení. Jak ale potvrzují i dnes zveřejněné statistiky, růst nadále stojí na nestabilních základech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Českého statistického úřadu zahraniční obchod skončil v dubnu přebytkem 15,4 miliardy korun, což je meziročně o 1,9 miliardy korun více. Naopak oslabilo české stavebnictví, když v dubnu meziročně kleslo o víc než 15 procent. Snížil se i počet vydaných stavebních povolení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek

Podle ekonoma UnicreditBank Pavla Sobíška je ekonomika nadále tažena zahraniční poptávkou, naopak domácí poptávka, zejména soukromá spotřeba, jeví známky stagnace nebo propadu.

„Vypadá to, že krize příliš nesnížila konkurenceschopnost českého exportu, na druhou stranu je důležité, jak se bude vyvíjet zahraniční poptávka a tady se dříve nebo později projeví tendence jednotlivých evropských vlád k šetření,“ myslí si Sobíšek.

Chystané úspory v českém rozpočtu podle něj nastartované oživení neohrozí. „Česká ekonomiky je exportně orientovaná, velkou roli sice hraje soukromá spotřeba, ta se ale negeneruje ve větší míře z veřejných peněz,“ vysvětlil analytik.

Mzdy porostou nepatrně

Růst mezd bude podle Sobíška malý, jen nepatrně převýší inflaci. „Za celý rok očekávám mzdový nárůst přibližně o dvě procenta. Veřejná sféra, která doposud v růstu mezd předstihuje soukromou, ji zřejmě předstihovat přestane.“

Ekonom UnicreditBank odhaduje, že česká ekonomika letos poroste o 1,6 procenta.

„Ve druhém kvartálu by mohlo dojít k mírné akceleraci růstu i díky lepšímu počasí, takže mezikvartálně by mohl růst akcelerovat na úroveň půl procentního bodu. Ve druhé polovině roku se budou pozitivní a negativní vzájemné eliminovat, takže růst se udrží někde nad jedním a půl procentem,“ upřesnil Pavel Sobíšek.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme