Zahraniční schodek analytiky překvapil

Schodek zahraničního obchodu byl v květnu lepší, než analytici očekávali. Český statistický úřad uvedl, že zahraniční obchod České republiky skončil v květnu, tedy první měsíc po začlenění do EU, schodkem 0,9 miliardy korun. O měsíc dříve, v dubnu, byl zahraniční obchod v pasivu necelých 11 miliard korun. Na bilanci za květen podle ČSÚ příznivě působil obchod se stroji a dopravními prostředky. Naopak se zhoršila bilance obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tkalcovské stroje

Tkalcovské stroje

Podle analytika VolksBank Vladimíra Pikory za to může hlavně vstup do Evropské unie, před kterým se dovozci v dubnu předzásobili zbožím, u kterého očekávali vyšší cla. "Červnová statistika podle nás nebude tak růžová jako v květnu. Nízký deficit je jednorázový. Spíše než na měsíční data bychom se měli zaměřit na deficit za celý druhý kvartál."

Podle Pikory by se měl celkový zahraniční obchod České republiky dále zvyšovat. Důvodem je členství Česka v Evropské unii. "Pád posledních bariér v obchodě s okolními státy povede k tomu, že se bude vyvážet a dovážet i to, co bylo dříve záležitostí čistě domácího trhu. Nejvíce otevřenou ekonomikou v rámci evropské pětadvacítky bude podle nás Slovensko. Česká republika bude ale hned za ním."

Koruna na statistiku českého zahraničního obchodu po ránu reagovala zpevněním o dvacet haléřů.

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme