Zahraniční společnosti čelí v Číně stávkové vlně za růst mezd

Číňané zvyšují svou cenu. Zahraniční společnosti, které v zemi působí totiž čelí stávkové vlně. Naposledy zasáhla i japonskou automobilku Toyota. Čínští dělníci požadují vyšší mzdy a někteří experti v této souvislosti mluví o začátku konce levných výrobků pocházejících z Čínské lidové Republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davy Číňanů na cestě za rodinou

Davy Číňanů na cestě za rodinou | Foto: Robert Mikoláš

Jak v Odpoledním Radiožurnálu řekl zpravodaj ČRo v Číně Robert Mikoláš, tyto obavy jsou na místě. Připomněl, že například tchajwanská společnost Foxconn vyrábějící žádaný iPhone po sérii sebevražd a stížnostech na pracovní podmínky zvýšila mzdu více než dvojnásobně.

„Stávka zasáhla například i podnik vyrábějící sportovní věci pro Adidas a naposledy třeba i americká síť rychlého občerstvení, KFC přistoupila na zvýšení platů o 200 yuanů měsíčně, tedy zhruba o 600 korun. A nyní i Toyota, jejíž dodavatel dveří do osobních aut už sice obnovil výrobu, navíc ve svátek, zadarmo to ale určitě nebude,“ přiblížil zpravodaj.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávkách čínských dělníků za vyšší mzdy informoval v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo v Číně Robert Mikoláš.

Vlna stávek se rychle šíří, přestože úřady například nařídily, aby o stávkách mohla informovat jen vládní média. Podle zpravodaje organizátoři stávek využívají moderní komunikační prostředky, mobilní telefony, internet a snaží se právě získat i pozornost médií.

„Těmto dělníkům je v průměru kolem 20 let a dokáží si sehnat třeba i spojení na významné právníky a akademiky. I proto se o nich už začalo mluvit jako o pionýrech či průkopnících nové éry co se zaměstnanosti týče,“ přiblížil.

Podle něj využívají také toho, že pracují v zahraničních společnostech, které se obávají o reputaci své značky ve světě. „Podobné podmínky, tedy mzdy dosahující v přepočtu třeba jen 3 tisíc korun měsíčně však panují i v čínských továrnách, jedné čtvrtině ze všech dělníků v zemi se pak vůbec nezvýšila mzda za posledních 5 let, a to i přes rostoucí inflaci,“ uvedl Mikoláš.

Reakce oficiálních míst

Premiér Wen Ťia-pao prohlásil, že by se pracovní podmínky milionů dělníků-migrantů měly zlepšit a představitelé daných podniků by s nimi měli jednat jako s vlastními dětmi.

„A svou troškou do mlýna dnes přispěl i deník vládnoucí komunistické strany People´s Daily, který vyzývá ke zvýšení mezd a tím i snížení rozdílů mezi chudými a bohatými,“ dodal zpravodaj.

V každém případě tak podle něj nastává doba, kdy výrobky „Made in China" už nebudou tak levné jako doposud. „A to přesto, že řada firem včetně tchajwanských, hongkongských či japonských, uvažuje o přemístění výroby dále na západ, kde je pracovní síla levnější než na východě, nebo že budou ve větší míře najímat vietnamské dělníky, kteří pracují déle a za méně peněz než Číňané,“ přiblížil.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Michaela van Erne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme