Zahraniční zadlužení České republiky se zvýšilo

O 43 miliard se ve třetím čtvrtletí zvýšil náš zahraniční dluh. Česká ekonomika tak dluží jeden bilion a 116 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Zahraniční dluh tvoří suma závazků České národní banky, vlády, bank a podniků. Zadlužení stále roste, ale podle ekonoma Jana Vejmělka z Komerční banky to ekonomice nijak neuškodí. "Česká ekonomika roste, hrubý domácí produkt roste rychleji než zahraniční zadlužení. Čili poměr zahraničního zadlužení vůči HDP klesá."

Na zahraničním zadlužení se velkou měrou podílí také vláda. Ta plánuje v příštím roce schodek rozpočtu 74 a půl miliardy korun. Jak Radiožurnálu ale řekl viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, většinou stát nakonec ušetří víc, než plánuje.

"Stát plánoval vysoké deficity pro tento rok, stejně tak jako pro minulý rok a dosáhl řádově lepších výsledků. My teď jako ekonomové nevíme, zda-li stát začne dodržovat ty schodky, které plánoval, anebo zda bude pokračovat v té relativně úsporné politice, které se držel tento a minulý rok."

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme