Zahraniční zadluženost České republiky se zvyšuje

Zahraniční zadlužení České repulbiky loni vzrostlo o 114 milard korun. Celkem tak stát, banky a firmy v cizině dluží bilion a 126 miliard korun. Při bližším pohledu na zadlužení je podle ekonoma ČSOB Petra Dufka vidět, že nejvíce si v zahraničí v roce 2005 půjčovala naše vláda. Zadlužení tak sice roste, ale ekonomice to podle něho nijak neškodí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurobankovky

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

"Zahraniční dluh sice v čase narůstá, ale jeho hodnota je poměrně nízká. Nedosahuje ani 40 procent hrubého domácího produktu - to je jednoznačná výhoda České republiky oproti ostatním zemím v našem okolí."

"Ekonomika je částečně financována úvěry, a tak je logické, že v době jejího růstu se zvyšuje i zadluženost vůči zahraničí. Česká vláda se rozhodla, že část peněz bude získávat ze zahraničí a růst zahraniční zadluženosti je toho důsledkem," řekl Radiožurnálu Dufek.

Zahraniční investice putující do Česka byly ve 4. čtvrtletí téměř o 857 miliard korun vyšší než tuzemské investice v zahraničí, v meziročním srovnání se tak schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí prohloubil o 31,7 miliardy korun.

Milan Kopp, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme