Zahraničnímu obchodu se daří

Našemu zahraničnímu obchodu se znovu začalo dařit. Po devítimiliardovém schodku z konce loňského roku začátkem letošního roku vývoz převážil nad dovozem o více než 3 milardy korun, oznámil statistický úřad. Analytici ale očekávali lednový přebytek o něco vyšší. Zlepšil se především obchod se stroji a automobily, snížil se dovoz potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dopravní špička

dopravní špička | Foto: Jan Rosenauer

Oproti loňskému roku to představuje zlepšení o 3,3 miliardy korun a stále platí, že naším největším odběratelem jsou státy Evropské unie, konkrétně Německo. Co konkrétně pomohlo zahraničnímu obchodu už poví mluvčí statistického úřadu Ladislav Pištora. Hlavní pozitivní výsledky jsme dosáhli v odvětví strojů a dopravních prostředků. Především se jedná o vývoz automobilů, autopříslušenství, dále je to vývoz v dalších položkách jako jsou počítače, televizní obrazovky, televizní přijímače, telekomunikační zařízení a tak podobně."

Bilanci by napříště mohla vylepšit i nová kolínská automobilka, protože většina automobilů bude určena pro zahraniční trhy.

Markéta Kaclová, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme