Zahraničnímu obchodu se dařilo nejlépe za deset let

Český zahraniční obchod dosáhl v říjnu nejlepší bilance za posledních deset let. Skončil schodkem 4,1 miliardy korun. Proti září si ale podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu naše obchodování s cizinou pohoršilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Statistici upozorňují na zpomalení tempa růstu vývozu i dovozu. Export se meziročně zvýšil o 16,6 procenta, což bylo nejnižší tempo od ledna. Dovoz byl o 15,1 procenta vyšší než před rokem, a vykázal tak nejnižší tempo růstu od února.

Firmám se dařilo zejména v obchodu se státy Evropské unie. Firmy vyvezly o 17,1 miliardy korun více zboží do EU, než se podařilo z evropských států dovézt do Česka. Přebytek se tak zlepšil o 1,5 miliardy korun. Se státy mimo unii ale měla vzájemná bilance deficit 21,2 miliardy korun.

Za deset měsíců dosáhl schodek obchodní bilance 18,3 miliardy korun a byl meziročně o 23,2 miliardy korun nižší. Analytici očekávají za celý letošní rok schodek obchodu mezi 40 a 45 miliardami korun, zatímco loni byl 70 miliard korun.

"Je jasné, že schodek za celý rok bude nižší než 50 miliard a dosáhne nejlepšího výsledku od roku 1994. Zahraniční výměnu by navíc v příštím roce měly podpořit i vývozy automobilky TPCA a bilance zahraničního obchodu bude možná poprvé v novodobé historii České republiky vyrovnaná," odhadl Tomáš Pilař ze společnosti Wood and Company.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme