Zájem Čechů o dovolenou na výletní lodi roste. Nejčastěji jezdí do Středomoří a Karibiku

Zájem turistů o dovolené na velkých výletních lodích ve světě výrazně roste. Zatímco v roce 2007 přepravily takové lodě necelých 15 milionů cestujících, letos to podle odhadu serveru Cruise Market Watch bude už 24 milionů lidí. Zájem o dovolenou strávenou na luxusní lodi roste i mezi Čechy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší výletní loď světa Harmony of the Seas

Největší výletní loď světa Harmony of the Seas | Zdroj: Reuters

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v roce 2013 vycestovalo na okružní plavbu zhruba 20 tisíc českých turistů, loni se jich na paluby výletních lodí vydalo už zhruba 25 tisíc.

„Průměrná cena plavby lodí po Středomoří je asi 14 tisíc korun na osobu a týden, a to s vlastní dopravou, zpravidla do Janova nebo do Benátek. V oblasti Karibiku jsou ceny vyšší, kolem 35 až 40 tisíc korun za osobu a týden, ale včetně letenky. Ceny okružních plaveb před několika lety výrazně klesly, a to díky mnoha novým lodím,“ popisuje výkonná ředitelka Asociace Tereza Picková.

Hotel na vodě

Cena za konkrétní cestu ale závisí na ročním období, lodní společnosti, zvoleném typu ubytování a trase. Některé speciální plavby jsou dražší, jejich účastníci ale mohou přímo na lodi vyzkoušet umělé surfařské vlny nebo třeba ledové kluziště. Pro dovolenou na moři se rozhodla i 48letá paní Daniela, která strávila deset dní ve Středomoří.

Místo u moře tráví dovolenou za zdmi kláštera. Češi hledají odpočinek u řeholníků

Číst článek

„Bylo mi to doporučené jako zajímavý způsob cestování s možností si prohlédnutí více destinací najednou. A ještě lepší na tom bylo to, že se ve své podstatě na lodi vyspíte s veškerým komfortem a ráno se vzbudíte v nádherným přístavu už s výhledem na úplně jiný místo, než jste byli včera."

Okružní cesty lodí nabízí v Česku například kancelář Eso Travel. „Obří loď je váš hotel na vodě. Lodě jsou většinou v režimu ceny all inclusive. Většinou, co si klient doplácí, jsou pouze vybrané alkoholové nápoje. V ceně je večerní program, velikánské zábavní centra typu Las Vegas, kde se konají operní představení, pěvecké představení, nechybí samozřejmě kasina, shopping patra s obchody, s butiky," popisuje ředitel a spolumajitel kanceláře Tomáš Cikán.

Standardem je podle něj několik bazénů, vířivek, běžecký ovál, tenisové kurty nebo horolezecké stěny. Nejde ale jen o pobyt na lodi.

Královské apartmány i kajuty bez oken

Například v Karibiku plavoucí hotel převáží hosty přes noc k různým ostrovům, kde na ně čeká další program. Podle šéfa společnosti Eso Travel klesly ceny za dovolené na moři i díky tomu, že přibyly nové velké lodě a narostl počet nabízených míst.

„Základní týdenní plavba se pohybuje od pěti až sedmi tisíc korun v takzvané vnitřní spodní kajutě bez oken. Nejprodávanější variantou ubytování jsou kajuty s balkonem, tam se cena pohybuje mezi 12 až 20 tisíc korun."

Zaplacený zájezd cestovka zrušila hodiny před odletem. Žádejte odškodné, radí obchodní inspekce

Číst článek

Velké luxusní lodě běžně nabízejí i královské apartmány s plochou 300 nebo 400 metrů čtverečních. Týdenní plavba v takovém ubytování stojí přibližně půl milionu korun za týden. Zájem o dovolené na moři roste i u cestovní kanceláře Fischer.

„Plavby na výletních lodích jsou velmi dynamicky se rozvíjející odvětví. Nárůst zájmu registrujeme v desítkách procent oproti minulým letům. Momentálně prodáváme plavby opravdu po celém světě," říká její mluvčí Jan Bezděk.

Podle dat Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si Češi vybírají nejčastěji okružní plavby po západním Středomoří, takové cesty tvoří zhruba 70 procent všech plaveb.

Druhou nejčastější volbou je oblast Karibiku. Přitom pro český trh je prodej dovolených na velkých výletních lodích poměrně novou záležitostí. Podle zmíněné Asociace teprve od roku 2008 vycházejí specializované katalogy cestovních kanceláří nabízejících právě dovolenou na lodi.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme