Zájem Čechů o 'férové' výrobky roste. Fairtrade přitom nemusí být jen jídlo

Čeští spotřebitelé loni nakoupili mnohem více potravin s tímto označením než v předcházejících letech. Informaci uveřejnila organizace Fairtrade Česko a Slovensko. Češi nakoupili například 326 tun fairtrade kávy nebo 149 tun výrobků vyrobených z celkem 230 tun certifikovaných kakaových bobů. Pod značkou fairtrade se prodávají také čaje, čokolády, různé ovoce, květiny, bavlněné nebo dřevěné rukodělné výrobky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Káva

Káva | Zdroj: Reuters

Farmáři s certifikátem fairtrade musí garantovat určitou kvalitu, šetřit životní prostředí a rozhodně nesmějí zaměstnávat děti. Od mezinárodní organizace Fairtrade mají garantovanou minimální výkupní cenu a také sociální příplatek, který dostávají družstva, do nichž se pěstitelé sdružují.

„Před lety jsme ze sociálního příspěvku fairtrade koupili ženám mlýnky na mouku, aby mohly snadno připravovat tortilly. Nedávno jsme nakoupili dodávky, aby mohli pěstitelé dopravovat svoji kávu do skladu. Podstatné je, že dbáme na zdravé životní prostředí a nepoužíváme žádnou chemii. Sami si vyrábíme organické hnojivo i postřik proti škůdcům. Na to máme laboratoř.“

Gregorio M. Moreno (pěstitel kávy a potomek Mayů z mexického regionu Chiapas)

Po celém světě je to víc než 1,5 milionu farmářů. Družstva potom z peněz zajišťují třeba přístup k pitné vodě, budují mosty, solární zdroje, kliniky, školy nebo nemocnice.

O čtvrtinu dražší

Zboží s označením fairtrade je obvykle dražší přibližně o 25 procent oproti srovnatelnému zboží bez tohoto označení. Ovšem cílem je podpora farmářů, kteří často žijí ve velice špatných podmínkách. Podle ředitelky obecně prospěšné společnosti Jeden svět Magdaleny Jelínkové to tak ale zákazníci berou.

„Ti, co vědí, se neptají. Ti, co nevědí, tak se zeptají. A když je to osloví, tak to v podstatě neřeší. Káva je v bio kvalitě, je ekologicky pěstovaná a tak dále. Když jim opravdu zachutná, tak už to neřeší. Ten rozdíl, když si to pak spočítáte, ale není zas tak veliký,“ říká Jelínková.

Fairtrade výrobky si zákazníci v Česku můžou koupit ve většině maloobchodních řetězců, v kavárnách, pražírnách nebo specializovaných obchodech. Také v některých drogeriích a nově třeba u čerpacích stanic.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme