Zájem českých firem o daňové ráje klesá

Během letošního prvního pololetí přešlo do daňových rájů z České republiky 154 podniků. To je přibližně o polovinu méně než před rokem, vyplývá ze zjištění České kapitálové informační agentury ČEKIA. Firmy mají zřejmě větší starosti s přežitím než s optimalizací daňových výnosů. Navíc se pravděpodobně projevuje úsilí Evropské unie i Spojených států bojovat proti společnostem z daňových rájů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kypr - území

Kypr - území

Pokles zájmu o daňové ráje potvrdila i mluvčí České kapitálové informační agentury Petra Štěpánová. "Podle našich databází a výpočtů se počet firem, které přesídlují do daňových rájů, meziročně v prvním pololetí snížil asi o 50 procent. V pololetí letošního roku bylo těchto firem asi 9150. Jsou to firmy všech velikostí - malé i velké - a jsou mezi nimi i velké firmy zvučných jmen, mohu jmenovat například některé společnosti z holdingu PPF," uvedla Štěpánová. Podotkla však, že v druhé polovině roku, pokud se zlepší kondice české ekonomiky a k tomu navíc levice vyhraje předčasné parlamentní volby, lze očekávat opět mírné zvýšení zájmu firem o přesun sídla do daňově přívětivějších destinací."

K nejatraktivnějším daňovým rájům patří Nizozemí, Kypr, Lucembursko, přičemž největší relativní přírůstek letos zaznamenaly Panama, Monako a Belize. K výraznějšímu úbytku naopak došlo u Britských Panenských Ostrovů a Nizozemských Antil.

Ministerstvo financí odhady objemu daní, o které Česko v souvislosti s daňovými ráji přichází, nemá. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba je důvodem i problematické definování pojmu daňový ráj a operací, které mají za účel vyhnout se daňové povinnosti. Za daňový ráj totiž mohou být za jistých podmínek například považovány i USA. Firma ovšem nesmí být spoluvlastněná Američanem, nesmí mít v USA žádné daňové povinnosti, nesmí obchodovat s americkými rezidenty, nesmí mít z USA žádný příjem a nesmí zaměstnávat Američany.

Jitka Hanžlová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme