Zájem českých firem o daňové ráje roste

Zejména v období před vypršením termínu pro podání daňového přiznání, kdy si vlastníci firem uvědomí, kolik na daních odvádějí, roste počet těch firem, které začnou reálně uvažovat o přesídlení do některého z daňových rájů. Tedy země, kde je daňové zatížení nulové či minimální. Už na konci loňského roku přitom na zahraničních adresách sídlilo více než jedenáct tisíc českých firem, tedy každá třináctá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záliv Pissouri

Záliv Pissouri | Foto: Fotobanka stock.xchng, Markos Foutas

Proti praxi přebíhání firem i jednotlivců do daňových rájů většina států brojí, obzvláště nyní, kdy je v době krize ještě obtížnější naplnit státní pokladnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odchodu mnoha českých firem do některého z daňových rájů mluvil na Rádiu Česko specialista na mezinárodní daňové plánování ze společnosti Akont Michal Friedberger.

„Státy bojují proti nelegálnímu chování a je to pochopitelné. Bojují tedy proti daňovým únikům, praní špinavých peněz, nebo proti tomu, aby se o státní zakázky ucházely fyzické osoby, které jsou na státní správu nějak napojeni,“ říká specialista na mezinárodní daňové plánování ze společnosti Akont, která pomáhá českým firmám a domácnostem nacházet daňové ráje, Michal Friedberger a dodává:

„Rozhodně ale nemůže stát bojovat proti daňovému poradenství tohoto typu. Ostatně i v daňovém zákonu je napsáno, že plátce může použít všech metod ke snížení daňového základu, které nejsou nelegální.“

„Jsme schopni zkonzultovat možnosti daného klienta v této oblasti. Když tedy někdo chce zjistit, jak by mohl na daních ušetřit, my mu na základě mnoha faktorů jeho podnikání poradíme. Většinu našich klientů tvoří právnické osoby, u fyzických osob jde při přesunu aktivit do zahraničí spíše o zaručenou anonymitu vlastnictví,“ vysvětluje Friedberger způsob svého podnikání.

Ušetřit na daních ale nemusejí firmy jen v takzvaných daňových rájích. „Příkladem je i Česká republika, která před několika lety vyhlásila investiční pobídky. Společnost, která sem investovala určitý kapitál, dostala daňové prázdniny na pět nebo deset let. Z pohledu Německa, odkud k nám investovala spousta firem, se Česká republika stala něčím na způsob daňového ráje,“ pokračuje expert na mezinárodní daňové plánování Michal Friedberger.

„Obecně zájem o daňové ráje narůstá, s výjimkou loňského roku, kdy nebyla ekonomická situace obecně nejlepší. Od začátku letošního roku se zájem lidí a firem zvyšuje. Důvody vidím dva. Blíží se termín podání daňového přiznání a oni zjišťují, kolik mají na daních platit a tak se informují, zda s tím do budoucna lze nebo nelze něco dělat. Druhým důvodem jsou blížící se volby a pravděpodobná výhra levice. Ta může znamenat zvýšení daní,“ uvádí Friedberger.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme