Zájem investorů o akcie internetových firem roste. Akcie sítě LinkedIn trhaly rekordy

Zájem o internetové tituly na akciových trzích roste. Po Skype, který nedávno za 8,5 miliardy dolarů převzal Microsoft, to potvrdil i LinkedIn. Akcie této sociální sítě pro profesionály totiž poté, co se s nimi včera začalo obchodovat na burze, posílily o celých 109 procent. K dvojnásobnému zhodnocení během prvního dne na burze přitom od roku 2001, kdy praskla spekulacemi nabitá bublina na trhu s technologickými tituly, došlo pouze sedmkrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Filip Jandourek

„Včerejší debut emise LinkedIn byl velmi impozantní. Upisovací cena byla 45 dolarů, otevírací 85 a maximům až 122 dolarů. A objem byl také vysoký. Dá se říci, že investoři měli včerejší den pod kontrolou jediný titul a to byl právě tento,“ řekl na Rádiu Česko ředitel divize privátní klientely ve společnosti Wood & Company Roman Koděra.

Podle některých hlasů svědčí první den obchodování s akciemi LinkedIn o tom, že se na trhu s technologickými tituly opět nafukuje spekulativní bublina. Koděra v této souvislosti připomněl první obchodování s akciemi společnosti Yahoo, což je populární zahraniční internetový portál a vyhledávač.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl ředitel divize privátní klientely ve společnosti Wood & Company Roman Koděra.

„V roce 1996, kdy přicházela Yahoo, její akcie také první den vystoupaly o 154 procent a když se podíváme dnes, kam až poklesly, tak se dá říci, že to byla přehnaná očekávání,“ uvedl.

Sociální sítě na akciových trzích

Co se týče společnosti LinkedIn, jde o první sociální síť, která se dostává na trh. „Takže je to novinka. Proto si myslím, že investoři s tím, že sází právě na tento sektor sociálních sítí, se připravují také na vstup Facebooku,“ dodal.

Optimisté o úspěšném vstupu společnosti LinkedIn na burzu tvrdí, že jde o příslib dalšího růstu. Pesimisté, že je trh na vrcholu a majitelé se proto snaží prodávat.

„Oboustranný pohled se dá vysvětlovat tím, že jedni tvrdí, že je stále mnoho volných peněz a neví se kam s nimi. Takže každá novinka, která může přilákat investory, je vítána. Na druhou stranu ti, kteří se zbavují svého podílu, už vidí nějaký horizont, ke kterému se dostali. A ve většině případů po takovýchto přivedeních firmy ze soukromého sektoru na burzu dochází k určitému ochlazení celkového růstu burz,“ přiblížil.

Zatímco v Americe je zájem o vstup na burzu enormní, v Česku se o něčem podobném pouze mluví. Šéf burzy Petr Koblic slibuje čtyři nové tituly do konce roku. To, že by bylo dobré oživit Pražskou burzu si myslí také Roman Koděra.

„Nicméně je tu zásadní problém, a to je velikost emisí. Pokud se podíváme na včerejší debut, tak LinkedIn byl nějakých 7,5 miliardy dolarů, takže jsou to obrovské firmy, které jsou zahrnuty okamžitě do globálních indexů a investoři je poptávají. Kdežto na Pražskou burzu by měly mířit menší firmy,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme