Zájem o carsharing v Česku roste. Může vyřešit problém s parkováním, tvrdí odborník

Chcete jezdit, ale nemáte dostatek peněz? Nebo se o auto nechcete starat? Vyzkoušejte si službu takzvaného carsharingu, tedy sdílení aut. Vůz si prostě jen vyberete na internetu a za pár minut odjíždíte. V České republice v současnosti pět samoobslužných půjčoven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládací kolo je ideální pro uživatel carsharingových (sdílených) aut

Skládací kolo je ideální pro uživatel carsharingových (sdílených) aut | Foto: Radka Žáková

Carsharing, sdílení aut, je služba, která umožňuje lidem sdílení vozů bez nutnosti nějaké vlastnit. Člověk se jenom zaregistruje, složí požadovanou zálohu a dostane se do rezervačního systému. Z něho je možné si auto rezervovat, zjistit jeho přesnou polohu a vyzvednout si ho přes čipovou kartu. Uživatel pak zaplatí jen rezervovanou dobu a ujeté kilometry.

Oblíbenost této služby v Česku i po celém světě roste. Podle manažera společnosti car4way Václava Zamrazila mají zájem o sdílení aut hlavně lidé do 35 let, kteří nechtějí utrácet velké peníze za svoje vlastní auto, o které by se museli starat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Carsharing je v Česku čím dál populárnější. Více si poslechněte v reportáži Luďka Hubáčka.

Použití takového auta je velmi jednoduché. „Za oknem je nainstalovaná speciální čtečka karet,“ říká Zamrazil. „Přiložili jsme kartu, vozidlo se odemyká, v přihrádce pro spolujezdce nacházíme klíče od vozidla a můžeme začít auto používat.“

Carsharing by také mohl vyřešit problémy s parkováním ve velkých městech, tvrdí David Procházka z Vysoké školy ekonomické. „Carsharing může být řešením kritického nedostatku parkovacích míst právě na sídlištích měst. Že nebudeme tolik řešit parkování, vracení se pro auto, bude moci využít různé velikosti aut podle situace,“ vysvětlil.

Carsharing plánuje i Škoda Auto

Sdílení aut velmi dobře funguje už několik let třeba v Paříži nebo Stuttgartu, kde je na stáži jeden ze studentů ČVUT. „Pro jeho cestu ze školy nebo případně z firmy, kde je na stáži, domů, se mu to vyplatí, protože cestou se zastaví někde na nákup a pak to auto odloží u něj před domem a než vyjde nahoru a podívá se z okna, tak to auto je pryč,“ popsal jeho zážitky Václav Jirovský z dopravní fakulty ČVUT.

Budoucnost ve sdílení aut vidí i samotné automobilky. Německý koncern Volkswagen chce nabízet sdílení auta pod značkou Moia. Nissan nabídne auta ke sdílení v okolí Paříže dokonce už na jaře příštího roku.

Z aut do terénu se stala módní záležitost. Každé páté prodané v Česku patří mezi SUV

Číst článek

Podobné služby plánuje nabídnout také česká společnost Škoda Auto. „My do budoucna počítáme s rozšiřováním podobných služeb. Naše průzkumy naznačují, že pro nastupující novou generaci již není fyzické držení nebo vlastnictví vozu, chcete-li, tak důležité, jako bylo například pro jejich rodiče,“ potvrdil mluvčí společnosti Vítězslav Pelc.

Od kdy a jakým způsobem bude Škodovka sdílená auta na trhu nabízet, ale Pelc neupřesnil. Prozradil jen, že plánují otestovat carsharing mezi studenty na třech českých vysokých školách na podzim příštího roku.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme