Zájem o dražby nemovitostí v Česku roste, zejména o panelové byty

V Česku roste zájem o dražby nemovitostí, především starších panelových bytů. Důvodem jsou nejen nízké vyvolávací ceny, ale i levné hypotéky. I kvůli velkému zájmu často konečná cena nemovitosti při dražbě stoupne oproti nejnižšímu podání i o třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelové sídliště

Panelové sídliště | Foto: Ladislav Bába

„Nejnižší podání činí 2 miliony 200 tisíc korun a minimální příhoz 10 tisíc korun. Nyní vyzívám přítomné účastníky dražby k tomu, aby činili svá podání,“ zahajuje vyvolávač dražbu.

V místnosti jsou desítky účastníků s jediným cílem - vydražit panelový byt v centru Prahy za co nejnižší cenu. Částka postupně narůstá o desítky tisíc korun. Po několika minutách přihazování je rozhodnuto.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku roste zájem o dražby nemovitostí. O téma se zajímala redaktorka Zuzana Švejdová

„Dva miliony 400 tisíc korun poprvé, podruhé. Neučiní-li nikdo z přítomných účastníků dražby podání vyšší, než bylo podání naposledy učiněné účastníkem dražby s číslem 53, bude mu udělen příklep. Dva miliony 400 tisíc korun českých pro účastníka s číslem 53 po třetí, přiklepnuto,“ potvrzuje vyvolávač.

Vítězem dražby se stal pan Petr. Trh s nemovitostmi sleduje pravidelně a orientuje se i v aktuální nabídce cen. Dražby jsou podle něj nejjednodušším a také nejlevnějším způsobem, jak si pořídit nové bydlení.

„Nemusím platit drahé provize realitním kancelářím, které tam stejně dělají chyby. Zrovna včera, když jsem se dotazoval na jeden byt, tak tam byla provize 350 tisíc na bytě 2+1. Měl jsem strop do výše znaleckého posudku,“ říká.

Právě o dražby starších panelových bytů roste každým rokem zájem. Jen v Praze o ně licituje dvakrát víc lidí než například před pěti lety. Důvodem jsou nejen nízké vyvolávací ceny, ale také neustále klesající úroky u hypoték.

„Hypotéky jsou vlastně naprosto zásadní, protože většina vydražitelů, kteří to chtějí pro vlastní potřebu, ti samozřejmě část dokážou a musí financovat z vlastních zdrojů a větší, nadpoloviční část si berou vesměs z nějakého hypotečního úvěru. A vidíme, že dnes vlastně jsou hypotéky dostupnější i těm částem populace, která o tom dřív nemohla ani uvažovat,“ vysvětluje obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal.

Ještě větší poptávka než po bytech je podle něj po sídlištních garážích. Lidé totiž chtějí mít svoje vozy v bezpečí před zloději. Nákup garáže navíc může být i dobrá investice do budoucna - třeba v případě dalšího pronajímání. Využil toho i pan Pavel. Jeho nabídka na 260 tisíc korun byla totiž poslední a také vítězná.

„Viděli jsme, že je možné vydražit nemovitost i za poměrně nižší částku, než je cena určená trhem. Myslím si, že to může být rozdíl klidně 40 až 50 tisíc korun. Takže nám to přišlo jako dobrá investice. Měli jsme finanční možnosti, dostatečné volné prostředky a využili jsme toho,“ říká pan Pavel.

Nedobrovolné dražby

V Česku navíc přibývá i takzvaných nedobrovolných dražeb. Zatímco ještě před 4 lety jich bylo zhruba sedm stovek, loni už se jejich počet zvýšil skoro na tisícovku.

Roste totiž počet lidí, kteří neplatí svoje půjčky. Stále víc nemovitostí proto končí v exekucích nebo v nucených dražbách. Jejich prostřednictvím ale můžou zájemci získat byt nebo dům za výhodnou cenu, a to i o polovinu.

„Můžete tu nemovitost koupit za velmi dobré peníze. Začíná se ve většině případů na padesáti procentech ceny určené znaleckým posudkem,“ naznačuje Simona Krejčová ze společnosti Eurodražby.cz.

I přes nižší cenu nemovitosti tu ale hrozí riziko, že se dlužník nebude chtít vystěhovat. Lidé by si proto vždy měli nemovitost prověřit, aby viděli, v jakém je stavu a za co utrácí svoje peníze.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme