Zájem o druhý pilíř se mírně zvýšil. Očekávání ale nesplnil

Počet zájemců o druhý pilíř důchodové reformy v posledních dnech podle očekávání mírně vzrostl. A to jenom díky tomu, že do penzijního systému vstupovali lidé starší 35 let. Ti včera měli zřejmě poslední šanci zapojit se do druhého pilíře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reklamní kampaň k 2. pilíři důchodové reformy

Reklamní kampaň k 2. pilíři důchodové reformy | Foto: Marián Vojtek

Celkový počet účastníků se podle odhadů penzijních společností zatím pohybuje kolem 70 tisíc. Jednotlivé fondy stále sčítají uzavřené smlouvy, a proto je zatím těžké říct, kolik lidí zatím projevilo zájem o druhý pilíř. Konečné číslo za první pololetí budeme znát už zítra.

Do druhého pilíře mělo podle odhadů vstoupit do konce června asi půl milionu lidí. Na konci května ale bylo ve druhém pilíři něco přes 47 tisíc lidí. A nic na tom nezměnil ani fakt, že poslední týdny rostl počet přihlášek jedenkrát tolik než třeba v květnu, kdy do druhého pilíře vstoupilo zhruba 15 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o druhý pilíř zmapoval Jan Beneš

Ještě k poslednímu březnu byly odhady většiny šéfů penzijních společnosti docela optimistické. Například generální ředitel České spořitelny - penzijní společnosti Aleš Poklop na jaře řekl, že chce mít v polovině roku 100 až 120 tisíc klientů. Ke konci minulého týdne jich měla jeho penzijní společnost zhruba 12 tisíc.

A třeba Raiffeisen penzijní společnost podle mluvčího Tomáše Kofroně počítala, že v polovině letošního roku bude mít kolem 50 tisíc klientů. Ke konci minulého týdne se celkový počet účastníků u této společnosti přehoupl přes 9 tisíc. Na přesná čísla si ale budeme muset počkat do zítřka.

„V posledních dnech si lidé přicházejí sjednat druhý pilíř hlavně proto, že pochopili, že nemají co ztratit. Opozice totiž jasně deklarovala, že v případě útlumu druhého pilíře by lidem jejich vlastní vklady vrátila - mám na mysli ta vložená dvě procenta.“

„Naopak ta tři procenta, co si každý z klientů vyvede z prvního pilíře - to znamená od státu - budou lidem podle prohlášení opozice převedeny buď na jejich spoření do třetího pilíře nebo se vklady vrátí do prvního pilíře,“ říká mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny Petr Brousil.

U ní do druhého pilíře zatím vstoupilo přes 26 tisíc klientů, to je zatím nejvíce ze všech penzijních společností.

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme