Zájem o hypotéky klesá, přísnější podmínky můžou ochladit trh

Hypotéky dál zdražují a stávají se tak pro Čechy méně dostupnými. V dubnu stoupla průměrná úroková sazba podle Fincentra Hypoindexu na 2,01 %. Na stejné úrovni byly sazby naposledy loni v únoru. Hypotéky se ale už letos můžou stát ještě méně dostupnými kvůli novele zákona o České národní bance.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kvůli rostoucím úrokovým sazbám byl zájem o hypotéky menší. V dubnu si Češi sjednali přes 8500 hypotečních úvěrů. Skoro o dva tisíce míň než v březnu. V meziročním srovnání počet hypoték poklesl o 487. I objemy půjčených peněz byly v dubnu nižší, a to o 3,5 miliardy korun oproti březnu.

Kromě rostoucích úroků ale komplikuje nákup nové nemovitosti i omezení České národní banky. Banky totiž nemůžou poskytovat vyšší než 90% hypotéky.

České banky vydělaly za tři měsíce rekordních 18 miliard. Pomohl hlavně boom hypoték

Číst článek

Lidé musí mít daleko víc svých peněz, než tomu bylo dřív, tedy alespoň 10 % z celkové ceny nemovitosti. Banky ale takových hypoték mohou poskytnout jen málo, proto musí většina lidí mít naspořeno nejméně pětinu z ceny nemovitosti. V loňském rekordním roce naopak dostávali hypotéky skoro všichni.

Hypotéky by se navíc letos mohly stát ještě méně dostupnými, a to kvůli návrhu novely zákona o České národní bance, který by měl ve středu projednávat rozpočtový výbor.

Cílem návrhu je zamezit situaci, kdy by se domácnosti mohly dostat do problémů se splácením v případě, že vzrostou úrokové sazby. Centrální banka chce přísnějšími pravidly zároveň zajistit, aby v případě nesplácení prodej nemovitosti stačil na uhrazení dluhu bance. Jaké dopady by měla novela zákona na realitní trh, dodává Jiří Paták, výkonný ředitel poradenské společnosti Chytrý Honza.

„Pokud projde novela zákona v současné podobě a Česká národní banka utáhne šrouby tak, jak avizuje, čeká nás dramatický propad trhu. Postiženy nebudou jen hypotéky, ale logicky i realitní trh, stavebnictví. Zástupci odborné veřejnosti, bank, sprostředkovatelů i akademické sféry dali jasně najevo svůj nesouhlas s novelou."

Po zpřísnění trh ochladne

Podle Centrální banky je ideální, aby měli lidé naspořeno alespoň 20 % z ceny nemovitosti. Zájemci o bydlení ale musí počítat ještě s 4% daní z nabytí nemovitosti. Na každý milion korun ceny nemovitosti by tak zájemce musel mít 240 tisíc korun vlastních zdrojů. Plus nějaké další peníze na převod v katastru nemovitostí a zanesení zástavního práva a také případnou rekonstrukci a vybavení bytu.

Češi by si měli s hypotékou pospíšit. Od dubna se mění pravidla, získat ji bude těžší

Číst článek

Podle ředitele IQ Realit Ondřeje Mašína by po dalším zpřísnění hypoték lidé kupovali méně bytů. „Je reálné, že v druhé polovině tohoto roku nám trh začne pomalu chladnout a růst cen se zastaví. Projevilo by se to i snížením poptávky a prodloužením doby prodeje. I pro investory už nemovitosti nebudou tak zajímavé a budou raději vyčkávat."

Zpřísnění podmínek by ale ovlivnilo i refinancování hypoték. Pokud současný dlužník v případě schválení novely zákona nesplní kterýkoli z ukazatelů, nebude mu moci jiná banka nabídnout jiný úvěr. Bude tak muset zůstat u stávající banky - a to za podmínek, které mu nabídne. Ať jsou jakékoli. A to jeho stávající banka bude vědět. V Poslanecké sněmovně je tak k zákonu pozměňovací návrh, který obrušuje alespoň ty nejostřejší hrany novely. Třeba na refinancování by se zákon vztahovat neměl. 

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme