Zájem o hypotéky oproti loňsku stoupl o 42 procenta

Češi si znovu začali půjčovat na bydlení. Ukazují to aktuální statistiky ministerstvo pro místní rozvoj, podle kterých hypoteční trh za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl o 42 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty (ilustrační foto)

Nové byty (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Za prvních devět měsíců tak tuzemské banky klientům poskytly už více hypoték než za celý loňský rok.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky v Česku sice roste poptávka po hypotečních úvěrech, na nynější statistice se ale podepisuje i nízká srovnávací základna z loňského roku, kdy zájem o hypotéky byl v útlumu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem Čechů o hypotéky okomentoval ve Světě o druhé analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

„Objem poskytnutých hypoték se letos oproti loňskému roku zvýší určitě minimálně o třetinu, i v těch následujících měsících očekávám růst. Ale nicméně pokud to porovnáme například s vrcholem v roce 2007, tak jsme stále přibližně o 25 procent níže, v číselném vyjádření nějakých 35 miliard korun úvěrů,“ upozornil Marek Hatlapatka ve Světě o druhé.

Podnětů k oživení hypotečního trhů je podle něj několik; jádro ale tvoří přirozená poptávka lidí po bydlení. V menší míře mohou hrát roli spekulace související například s tím, že se bude zvyšovat DPH.

„Ale je dobré si také uvědomit, že kdyby nebylo krize, tak by hypoteční trh v České republice byl pravděpodobně někde úplně jinde, ještě mnohem výše, než třeba byl ten vrchol v roce 2007. A z tohoto pohledu si myslím, že ta čísla, i když nárůsty vypadají obrovsky, stále ještě znamenají další prostor pro růst v následujících letech.“

Češi si půjčují méně než v minulosti

Průměrná výše hypotečního úvěru se pode Hatlapaky už rok téměř nemění a zůstává kolem 1,7 milionu korun.

„Je pravdou, že v roce 2007, možná ještě 2008, byl ten úvěr vyšší, ale bylo to zapříčiněno vyšší cenou bytů a také tím, že banky byly ochotnější půjčovat na větší část hodnoty nemovitosti. Takže jednak je to otázka nižších cen bytů, a jednak je to otázka toho, že banky jsou přece jen opatrnější,“ komentoval nynější průměrnou výši úvěru na bydlení analytik společnosti Cyrrus.

Ondřej Černý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme