Realitní trh rostl i v roce 2020. Zájemce lákalo zrušení daně z nabytí nebo nízké úroky hypoték

Navzdory koronavirové krizi má za sebou realitní trh jeden z nejúspěšnějších roků v historii. Úrokové sazby u hypoték okolo dvou procent nalákaly do bank i ty, kteří dlouho váhali nad pořízením vlastního bydlení. Nový impuls dalo některým kupujícím také zrušení daně z nabytí nemovitosti. Od března tak kupující nemusí do státní pokladny přispívat čtyřmi procenty z kupní ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům, chata, chalupa (ilustrační foto)

Lidé chtějí v nejisté době investovat do nemovitostí. (Ilustrační foto) | Foto: Stanly8853 | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Akční plán KSČM z dubna 1968 potvrdil dřívější rozhodnutí vlády omezit investice do základních odvětví průmyslu ve prospěch bytové výstavby. Smutné je však, že se dokončených bytů odevzdává stále méně, než stanovil plán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co v roce 2020 zvýšilo zájem o nemovitosti? Zrušení daně z nabytí nemovitosti, nebo nízké úroky hypoték

Přestože uplynulo víc než 50 let třeba Pražané stále řeší stejný problém. Vysoká poptávka po bytech, jejich malá nabídka i pomalá výstavba – to vše žene v posledních letech ceny vzhůru.

Nic na tom nezměnila ani koronavirová krize. „Vzhledem k tomu, že koronavirová krize nezasáhla profese plošně, tak je tady stále spektrum těch,kteří jsou připravení nakupovat,“ popisuje realitní makléř Michal Svoboda. 

Praha udává trend

Od roku 2014 podražily nové byty v metropoli o 81 procent. A právě ceny v Praze udávají podle provozovatele portálu Cenovámapa.org Milana Ročka trend i pro zbytek republiky.

„I v těch menších městech – a je jedno, jestli to jsou krajská města nebo menší města – je jaksi očekávání lidí, kteří chtějí prodat svoji nemovitost velmi podobné jako lidí v Praze.“

Metr čtvereční tak v Česku podle dat Deloitte Real Indexu vyjde na 67 tisíc korun. Ceny nemovitostí se pak podle posledních dat Eurostatu meziročně zvedly o 7,7 procenta.

Situace se ale liší podle krajů i velikosti měst. „Například v Praze je to něco kolem deseti procent, v Brně kolem devíti procent a v Ostravě kolem osmi procent. Rostoucí ceny nemovitostí samozřejmě ženou nahoru i ceny pozemků,“ říká hypoteční specialista Daniel Horňák. 

Podobně by se ceny měly vyvíjet i v příštím roce. V turbulentní koronavirové době podle Horňáka lidé hledají jistotu v podobě vlastního bydlení. „Lidé v době nejistoty chtějí investovat svoje peníze, chtějí vlastnit nějakou nemovitost pro případ, že by v budoucnosti nedostali například hypoteční úvěr.“

Češi změnili během koronakrize nákupní zvyklosti. Přes e-shopy kupovali potraviny, drogerii i vitaminy

Číst článek

I to je jeden z důvodů, proč na hypotečním trhu letos padají rekordy. Objem půjček by mohl překonat hranici 230 miliard. „Ve srovnání s rokem 2019 se dočkáme 25-30ti procentního růstu nového objemu,“ pokračuje Milan Voldřich z RaiffeisenBank.

Růst i nadále

Minimálně v první půlce příštího roku by úroky stále neměly výrazněji růst. Jenže získat samotnou hypotéku zřejmě bude složitější – a to především pro ty, kteří pracují v oborech zasažených koronakrizí.

Banky si už teď velmi důkladně prověřují bonitu klientů. „V prověřování dokumentů, ve zkoumání příjmů, v daňových přiznáních, ve výpisech z účtu si opravdu lebedí. A co se určitě bude měnit jsou odhady nemovitostí, kde nemůžeme příliš očekávat, že nabídkové ceny budou odpovídat cenám odhadním,“ popisuje Tomáš Trauške ze společnosti 4fin.

Na to, že majitelé očekávají od prodeje svých nemovitostí víc, než je tržní cena, upozornila i Česká národní banka. Nabídkové ceny nemovitostí jsou podle ní nadhodnocené v průměru o 17 procent.

Tereza Beránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme