Zájem o nová auta roste. Především o ta s nízkou spotřebou

Zhruba o pětinu rostl v dubnu meziročně zájem o prodeje aut. Podle expertů ho pohánějí obavy z nedostatku. Lidé se podle nich obávají toho, že zemětřesením poškozené japonské továrny nestačí nastartovat výrobu náhradních dílů před vyprodáním zásob a že jejich volba tak nemusí být během příštích několika měsíců na skladu. To se přitom týká nejen japonských, ale i amerických aut. A Detroit i díky tomu hlásí dobrá čísla. Prodeje aut v Americe v dubnu meziročně narostly o 18 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka

Automobilka | Foto: Tomáš Adamec

Pokud se podíváme na nějakou dlouhodobější perspektivu, tak prodeje aut od konce roku 2009 neustále rostou. Minima dosáhly v září 2009, kdy se meziroční prodeje pohybovaly na úrovni 9,5 milionů kusů. Včerejší číslo bylo na úrovni třinácti milionů kusů, automobilový průmysl má ale stále co dohánět, před krizí to bylo 17 milionů,“ říká portfolio manažer akciového fondu společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O automobilovém průmyslu mluvil na Rádiu Česko portfolio manažer akciového fondu společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský

Nárůsty v posledních dvou letech tak podle Stupavského odrážejí ekonomické a hospodářské oživení. Japonskému neštěstí nepřičítá žádný větší význam.

Prodeje General Motors v dubnu vzrostly o 26 procent, Chrysleru o 22 procent a Fordu o 13 procent.

„Není to ani tolik o značkách, ale o jednotlivých modelech. Na strukturu prodejů má zásadní vliv rekordní cena benzínu, která se pohybuje na historickém maximu čtyř dolarů za galon. Američané tak čím dál tím více začínají preferovat modely s nižší spotřebou,“ pokračuje Stupavský.

Kvůli problémům způsobeným zemětřesením v Japonsku se objevily spekulace o tom, že Toyota přijde o pozici světové jedničky.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme