Zájem o nové mimobankovní půjčky klesá. U domácností i firem

Češi si mimo bankovní sektor v prvním pololetí půjčili 60 miliard korun. Vyplývá to z čísel, která dnes zveřejnila Česká leasingová a finanční asociace. Meziročně se jedná o desetiprocentní pokles. Domácnosti i firmy jsou při zadlužování opatrnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, mince. Ilustrační foto

Peníze, mince. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Běžné domácnosti a firmy si v uplynulých šesti měsících podle předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace Jiřiny Tapšíkové půjčovaly nejčastěji tradičně na osobní automobily.

„Pro podnikatele jsou další zajímavou komoditou nákladní auta a stroje a zařízení. Za první pololetí 2012 ze všech nově prodaných aut naše společnosti profinancovaly 40 procent, což je tradičně vysoký podíl.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O 10procentním propadu zájmu o půjčky na mimobankovním trhu mluvila předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace Jiřiny Tapšíkové

Tapšíková také připomněla, že finanční leasing si od dob, kdy byl první možností na pořízení osobního vozu, zachovává vysokou popularitu a nabízí i řadu doprovodných služeb, například pojištění.

„Celkový trh klesl o 10 procent, ale největší pokles byl ve fotovoltaice. Tam se jedná až o 80 procent. Zároveň se snížily investice do strojů a zařízení a těžké dopravní techniky.“

Celkový objem 60 miliard si z více než dvou třetin rozdělili podnikatelé a z téměř jedné třetiny domácnosti, uvedla Tapšíková.

Podle ní zhoršená hospodářská situace vede k omezování investic ze strany podnikatelů. Domácnosti brzdí nejistoty na trhu práce a vysoká inflace.

„Určitě je obezřetnost u domácností vyšší. A pokud některé domácnosti nejsou obezřetné, tak jsou zase obezřetné naše společnosti,“ poznamenala předsedkyně představenstva České leasingové a finanční asociace Jiřina Tapšíková.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme