Zájem o osobní počítače opět roste. Konkurencí ale stále zůstávají tablety

Domácnosti a firmy po celém světě měly loni větší zájem o osobní počítače. Podle údajů analytických společností se sice celkové prodeje mírně snížily, pokles už ale nebyl tak výrazný jako v předchozích letech. Letos analytici očekávají mírný růst celkových prodejů, týká se to i České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Fotobanka PhotoRack

Podle společnosti Gartner se odbyt snížil jen o necelé 2 desetiny procenta na zhruba 315 milionu počítačů. V minulých letech ale prodeje klesly daleko výrazněji - třeba loni o desetinu a v roce 2012 o zhruba čtyři procenta. Takže trend, kdy se poptávka po osobních počítačích spíše snižovala, se začíná pomalu vyrovnávat.

Za výrazným poklesem prodeje osobních počítačů, který byl v předchozích dvou až třech letech, stálo podle analytiků zejména to, že trh je zahlcený tablety. Jejich prodeje loni sice ještě stále rostly, ale už ne tak závratným tempem jako v předchozích dvou letech. To znamená, že výdaje spotřebitelů se začínají opět pomalu přesouvat směrem k osobním počítačům.

Celkové údaje o tom, kolik osobních počítačů se prodalo za loňský rok v České republice, ještě nejsou k dispozici. Za prvních devět měsíců loňského roku se ale prodeje podle společnosti Gartner zvýšily téměř o 50 procent na víc než 1,5 milionu počítačů.

První místo si drží Lenovo, následují Hewlett-Packard a Acer. Prodej tabletů má údajně zpomalit i na českém trhu. Třeba firma IDC už dříve odhadovala, že loňský odbyt se může snížit na 7 procent, předloni byl přitom větší než 50 procent.

Prodej osobních počítačů v Česku by měl růst i letos, alespoň tak to odhadují poradenské firmy. Ale záležet bude i na současném kurzu koruny vůči dolaru. Americká měna se dnes od rána drží jen nepatrně pod hranicí 24 korun. Koruna je slabší i vůči euru.

Výběr počítače - preference českých uživatelů | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme