Zájem o pivo v restauracích dál klesá. Češi si raději otevřou plechovku

Za prvních osm měsíců letošního roku pípami českých hospod proteklo o zhruba 4 procenta piva méně než za stejné období loni. Stoupla ale spotřeba baleného piva. Mezi Čechy podle svazu pivovarů také klesá obliba slabších výčepních piv. Naopak roste zájem o ležáky, a zvláště silnější pivní speciály.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pokud se podívám na obaly, tak nejvíce nám rostou plechovky, tam jsme měli opravdu velikánský nárůst ve výši 46 procent. Nejvíc nás samozřejmě mrzí sudové pivo, tam je pokles o 5,6 procenta. Ale máme pokles i třeba v kategorii lahve,“ popisuje pro Radiožurnál výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Letošní rok Český svaz pivovarů a sladoven označuje jako černý rok českého pivovarnictví. Další dramatický propad spotřeby čepovaného piva lze podle Ferencové očekávat ještě do konce letošního roku po ukončení provozu venkovních zahrádek.

Prazdroj zdražuje plechovkové a lahvové pivo, zvyšují se náklady. Čepované nechává beze změny

Číst článek

Pivovary investují do linek na plnění plechovek. Například tento týden spustí ostrý provoz nové linky v pivovaru Svijany na Liberecku. Novou linku letos otevřela i jednička na českém trhu, Plzeňský Prazdroj.

Spotřeba výčepních piv dlouhodobě klesá, naopak se zvyšuje zájem o ležáky a o speciální piva. Letos meziročně o polovinu vzrostla kategorie tmavých a silných piv s příchutí sladu, takzvaných porterů.

„Ležáky narostly o 6 procent, speciály o téměř 20 procent, nealkoholické pivo o 7,5 procenta. A potom tam máme kategorii portery, která nám narostla o více než 50 procent,“ říká Ferencová.

Ovšem toto tmavé silné pivo je zatím stále na okraji trhu. Loňské množství 143 vypitých litrů piva na hlavu drží Čechy s výrazným náskokem v čele světového žebříčku konzumace piva.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme