Zájem o program Zelená úsporám prý překonal očekávání

Přes sedm tisíc žádostí - takový je zatím zájem o program ministerstva životního prostředí Zelená úsporám. Přesná čísla chce ministerstvo sdělit dnes. První žadatelé už peníze dostali - zatím se vyplatilo zhruba sto milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelená úsporám

Zelená úsporám | Foto: Ministerstvo životního prostředí

Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka zájem o program hodnotí ještě lépe než u nás v zahraničí:

".My jsme nedávno předávali vlastní zkušenosti slovenským kolegům. Stoupl i počet žádostí. Hodláme v rámci zmíněného programu aplikovat některé změny, nepůjde ale o změkčení systému."

Náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták jeho slova víceméně potvrzuje a dodává:

"Považujeme za dobrý výsledek trend nárůstu, který nyní zaznamenáváme. Start programu byl o něco pomalejší, než jsme očekávali."

Největší potenciál růstu žádostí o dotace má podle něj zahrnutí panelových domů. "Od začátku se mluvilo o tom, jestli podmínky, s ohledem na probíhající krizi, by neměly být benevolentnější," poznamenává Kuták.

Novinkou také byla dotace i na energetické ohodnocení domu a na vypracování projektu. Tu mohou žadatelé čerpat do konce března nebo do té doby, než dojdou peníze. Vyčleněno na to bylo padesát milionů korun. "Částka už je skoro vyčerpaná, ale přesuneme tam nově další prostředky," říká náměstek.

Původní odhad bývalého ministra Martina Bursíka pro loňský rok byl takový, že si žádost o dotaci ze státního programu Zelená úsporám podá čtyřicet tisíc lidí.

Lenka Jansová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme