Zájem o státní dluhopisy pro občany je vyšší, než se čekalo

Dnes je první den, kdy si mohou občané a neziskové organizace objednávat státní dluhopisy. Termín pro objednávky je do 1. listopadu. Na účet klientů budou aktiva připsána 11. listopadu. Tato emise je zkušební a ministerstvo financí si na ní chce vyzkoušet, jaký zájem o ni lidé budou mít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek představuje státní dluhopisy

Ministr financí Miroslav Kalousek představuje státní dluhopisy | Zdroj: ČTK

Objednávky na státní dluhopisy přijímají tři banky. ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka. Ačkoli se čekalo, že lidé se budou delší dobu rozmýšlet, začátek termínu pro zamluvení dluhopisů je překvapivý. V prvních hodinách jen ČSOB přijala 300 objednávek v celkové hodnotě 2 miliardy korun.

Česká spořitelna zaregistrovala během první hodiny také 330 obchodů. Komerční banka bude mít údaje až odpoledne. Ale i data ze dvou zúčastněných bank naznačují, že zájem lidí je velký. Ministerstvo financí celkem připravilo pro tuto zkušební podzimní emisi 10 miliard korun.

Zatím jde pravděpodobně o velké objednávky od jednotlivců nebo od neziskových organizací. Takzvané spořící státní dluhopisy si mohou kupovat nejen čeští občané, ale i cizinci. Nemusí to být jen jednotlivci, ale i neziskové organizace, jak tuzemské, tak i zahraniční. Zájem mají pravděpodobně investoři, kteří mají volné prostředky a státní dluhopisy jsou pro ně další zajímavou příležitostí, kam investovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé na Rádiu Česko byla Jitka Hanžlová z ekonomické redakce Radiožurnálu

Lidé nebo neziskové organizace si mohou vybrat ze tří druhů dluhopisů. Ten první je na jeden rok a vynese dvě procenta. Další dva druhy emise jsou pětileté. Jde o pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. Tyto dluhopisy budou úročené stejně, postupně se zvyšujícím úrokem - v prvním roce jen necelým procentem, ale v pátém roce už šesti procenty, takže v průměru vynesou zhodnocení 3,09 procenta.

Nejvíce se nákup dlohopisů vyplatí v případě pětileté investice, to znamená koupí jednoho ze dvou druhů pětiletých dluhopisů, a při větším objemu vložených peněz. Za tyto dluhopisy se totiž neplatí žádné poplatky, pokud nejsou dále prodávány. Výnosy z nich také de facto nejsou daněny.

České bankovky v obálce | Foto: Khalil Baalbaki

Nikoli pro každého

Dluhopisy jsou velmi bezpečná investice. Jak ale upozorňuje ekonomka společnosti NEXT Finance Markéta Šichtařová, nehodí se pro každého.

„Tato investice má smysl pouze pro člověka, který si je velmi jistý tím, že po celou dobu nebude své peníze v žádném případě potřebovat. Kdyby chtěl dluhopisy prodat předčasně, bude to velmi obtížně realizovatelné a navíc s největší pravděpodobností realizuje ztrátu,“ varovala Šichtařová.

Všechny potřebné informace získají občané na internetových stránkách ministerstva financí.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme