Zájem o stavební spoření klesá. Zřejmě za to může omezení státní podpory

Lidé ztrácejí zájem o stavební spoření. Meziročně se snížil objem úvěrů poskytovaných zdejšími pěti stavebními spořitelnami o 27 procent. Doplácí tím zřejmě na omezení státní podpory stavebního spoření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba

Stavba | Foto: Tomáš Adamec

„Stavební spořitelny mají méně klientů, tedy méně peněz, které mohou půjčovat v podobě úvěrů. Nebudou tak moct z dlouhodobého hlediska poskytovat tolik úvěrů, na kolik jsme byli dříve zvyklí,“ řekl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý ve Světě o deváté.

Podle něj se stavebním spořitelnám daří o něco hůře, nicméně systém pořád funguje a určitým způsobem plní svůj účel. Ještě dál šel ve svém tvrzení ředitel Evropského sdružení stavebních spořitelen Andreas Zehnder, který prohlásil, že plánovaná opatření povedou k likvidaci celého systému stavebního spoření v Česku.

Kritika se zřejmě týká toho, že by i jiné banky než stavební spořitelny měly možnost nabízet stavební spoření. Stavební spořitelny totiž mohou vykonávat pouze stavební spoření a drží klientské vklady naprosto odděleny od jakýchkoli dalších činností, které ale běžně dělají komerční banky.

„V tom je zásadní problém a zásadní pilíř stavebního spoření jako mechanismu. Úprava by ho naprosto narušila a zrušila. Pak můžeme hovořit o likvidaci stavebního spoření tak, jako ho známe,“ upozornil Šedivý.

Produkt jako každý jiný

Ministerstvo financí ale argumentuje tím, že se jedná o produkt na finančním trhu jako každý jiný. Není prý proto důvod, aby pro něj byly licencovány pouze stavební spořitelny. Šedivý tvrdí, že je proto nutné udělat politické rozhodnutí, zda je bydlení a jeho financování produkt jako každý jiný.

„Pokud ano, zřejmě by nebyl důvod ho podporovat. Já jsme však názoru, že bydlení patří mezi výjimečné statky a že je potřeba nějakým způsobem nastavovat pravidla jeho fungování a podpory. Jedním z nich, osvědčeném i v zahraničí, je stavební spoření,“ zdůraznil Jiří Šedivý.

Odmítá i argument ministerstva financí, že mnoho lidí, kteří stavební spoření mají, ho využívají pro jiné účely, než je financování bydlení. „Velmi snadno lze prokázat, že 70 procent prostředků, které byly dány na účty stavebních spořitelen šli přímo na bydlení. O zbytku se to prokázat nedá, ale dá se předpokládat, že ještě značná část těchto peněz do bydlení směřovala,“ vysvětlil Šedivý.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme