Zájem o zlato klesá. Poptávka je na nejnižší úrovni za pět let

Zájem o zlato stále klesá. Světová poptávka po drahém kovu loni klesla na nejnižší úroveň za posledních 5 let. Největší propad zlato zaznamenalo u největších spotřebitelů - v Indii a Číně. Přitom ještě rok před tím byla naopak spotřeba tohoto kovu rekordní. Data zveřejnila Světová rada pro zlato, která sdružuje největší těžaře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Zdroj: Reuters

Zatímco poptávka po investičním zlatě se o dvě procenta zvýšila, do celkových čísel se promítl hlavně velký pokles zájmu o zlaté šperky. Poptávka po nich se propadla hlavně v Číně, a to o třetinu.

Podle obchodního ředitele společnosti Goldegate Pavla Ryby na to může mít vliv i kampaň čínských úřadů proti korupci a okázalému utrácení:

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o zlato klesá. Poptávka klesla na nejnižší úroveň za pět let. Natáčela o tom Zuzana Petráňová

„Šperky ve zlatě jsou vnímány jako luxusní zboží, které se samozřejmě může používat i jako úplatek. Čína je poměrně zkorumpovanou zemí a proto je to určitě jedna z věcí, která může ovlivnit poptávku po špercích.“

Analytik společnosti ČSOB Petr Báča navíc upozorňuje, že také částečně odezněl strach z vysoké cenové hladiny, který dřív poptávku po zlatě zvyšoval.

„Jednak se ukázalo, že ta bezprecedentní opatření centrálních bank, které vedly ke zvýšení množství natištěných peněz, nevedly k inflaci. K tomu se v poslední době přidala i klesající cena ropy, která rovněž působí protiinflačním směrem. To byly ty faktory, které poptávce po zlatě příliš neprospívaly,“ říká Báča.

Poslední rok a půl ceny zlata kolísají na hodnotách mezi 1 200 a 1 400 dolary za trojskou unci. Investice do něj se podle Pavla Ryby pořád vyplatí:

„Je to jediné aktivum, které je dnes lidově řečeno ve slevě. Je málo pravděpodobné, že by dál významně zhodnocovaly akcie, které jsou na svém maximu. Hypoteční sazby už významně klesat nebudou, tak je nepravděpodobné, že by výrazně rostly ceny nemovitostí. Dluhopisové výnosy jsou taky na minimu, takže dluhopisový trh je na historických maximech.“

„Pokud bude v ekonomice nějaká nepříznivá událost, a to lze k zadlužení států očekávat, projdou nemovitosti, dluhopisy i akcie korekcí, poklesem ceny. Z tohoto scénáře bude těžit právě zlato,“ dodává Ryba.

Vliv kurzu koruny

Pro českého investora se zatím podle Petra Báči letošní nákup zlata vyplácí:

„Ale spíše než samotnou cenou zlata je to tím, že koruna výrazně oslabuje vůči americkému dolaru. A to ukazuje na nebezpečí, které funguje z druhé strany, že při dlouhodobých investicích do zlata z pohledu českého investora je vždy třeba brát v úvahu to, že investor s sebou nese kromě rizika případného nepříznivého vývoje cen zlata i riziko kurzové.“

Češi podle Pavla Ryby nejčastěji investují do zlatých slitků o váze jedné unce, o zlaté mince údajně takový zájem nemají:

„Do šperků Češi téměř vůbec neinvestují, protože šperk není ve své podstatě investicí, protože ve šperku, který stojí 10 tisíc korun, je zlata za dva až tři tisíce.“

Část Čechů také objevilo takzvané spoření do zlata, které funguje například jako alternativa k penzijnímu připojištění, stavebnímu spoření nebo různým spořícím účtům. Klient si měsíčně ukládá určitou částku, a když dosáhne domluvené výše, dostane za peníze zlato ve formě cihličky.

Zlato | Foto: Reuters

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme