Zájem o zlato stoupá navzdory jeho rostoucí ceně

Zájem o zlato stoupá nejen v zahraničí, ale i v Česku, a to přesto, že se cena zlata vyšplhala na historické maximum. Od začátku letošního roku se zvýšila o třetinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Zdroj: Reuters

„Cenu zlata v posledních dnech podporuje hned několik faktorů. Jednak jsou to obavy investorů z výrazného zpomalení hospodářského růstu ve světě, potom samozřejmě přetrvává dluhová krize v Evropě a aktuálně jsou to i spekulace o blížícím se představení programu kvantitativního uvolňování 3:0 ze strany americké centrální banky,“ řekl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák mluví o ceně zlata v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Cena zlata podle něj poroste i v příštích letech a nejpozději do jednoho roku zlato překročí hranici dvou tisíc dolarů. Naproti tomu v krátkodobém horizontu podle něj cena zlata může mírně klesnout.

„Se stavem ekonomik nemá cena zlata zase až tak úzký vztah. Zlato je spíš určitým barometrem paniky na finančních trzích a samozřejmě také reaguje na znehodnocování papírových měn, které nejsou ničím kryty, takže cena většinou míří vzhůru, když jsou investoři velmi nervózní, případně když je na trzích panika,“ vysvětlil Petr Čermák.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme