Zájemci o hypotéku kritizují výběr odhadců

České banky jsou v poskytování hypoték stále vstřícnější. Jejich zákazníci si ale přesto stěžují na některé podmínky, za kterých banky úvěry nabízejí. Jednou z nich je například výběr odhadců, kteří kupovanou nemovitost oceňují. Zájemce o hypotéku totiž musí téměř pokaždé využít odhadce, kterého mu doporučí sama banka. To pro něj ale nemusí být ideální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba

novostavba | Foto: Jan Rosenauer

Odhadci, které banky vyberou, bývají po odborné stránce dobře vybaveni a ceny jejich služeb obvykle nepřevyšují tržní průměr. Zájemcům o hypotéku se ale nelíbí, že banky mají tendenci nemovitosti podhodnocovat.

Potvrzuje to i prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný, který zároveň vysvětluje, co k tomu banky vede: "Banka se nějakým způsobem chrání. Neví, jaký bude budoucí vývoj, a dává si jistý koeficient, kterým tu aktuální nabídkovou cenu sníží. Tu považuje za výchozí cenu, ze které bude vycházet při poskytování úvěru."

Cena nemovitosti odhadnutá pro účely poskytnutí hypotéky je téměř vždy nižší než cena tržní. Neměla by se však od kupní ceny lišit příliš výrazně. Má-li žadatel o úvěr podezření, že odhad ceny neodpovídá realitě, měl by nechat ocenění bankou prověřit.

"Pokud má oprávněné výhrady k odhadu, může se obrátit přímo na banku, kde interní specialisté banky ten daný odhad prověří," říká mluvčí Hypotéční banky David Sahula.

Banku je také možné požádat, zda by nebyla ochotná akceptovat posudek jiného znalce. Některé banky totiž za určitých podmínek cizí znalecký posudek přijmou. Obvykle ale nesmí být straší než půl roku a musí být vyhotoven soudním znalcem.

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme