Zájmy Latinské Ameriky má hájit nové regionální uskupení

Prezidenti 32 středo a jihoamerických států jednají v Mexiku o vytvoření nového regionálního sdružení. To by mělo z jejich pohledu lépe odrážet zájmy zemí Latinské Ameriky a rostoucí význam některých z nich na mezinárodní scéně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro | Foto: Pavla Jazairiová

I proto by členem tohoto uskupení neměly být Spojené státy, které podle názorů některých delegátů summitu příliš ovládají stávající Organizaci amerických států.

Latinská Amerika se údajně i kvůli globální krizi chce více orientovat a spoléhat sama na sebe. Nová organizace toho má být důkazem. Podobné snahy ale v rámci regionu existují již léta, upozornil na Rádiu Česko Tomáš Jodas, jednatel společnosti Brasilex, která se dlouhodobě angažuje na brazilském trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Jodas na Rádiu Česko o podnikatelském prostředí v Brazílii

"Otázka je, jak velký dopad to bude mít konkrétně pro dané země toho uskupení, protože ne vždycky tyto snahy byly úspěšné," uvedl.

Konkrétně pro Brazílii, i podniky, které tam působí, ale měla globální hospodářská krize podle Tomáše Jodase minimální dopad.

Příležitosti i značná konkurence

"Brazílie bude mít za minulý rok dokonce růst cca 0,5 procenta, tudíž o recesi se nedá ani mluvit. Navíc fiskální výdaje na boj proti recesi činily cca jedno procento HDP, tudíž ve srovnání s výdaji ostatních zemí, jako je Čína, USA, se jedná skutečně o minimum," konstatoval.

I když v důsledku celosvětové krize zahraniční konkurence na brazilské trhu značně zesílila, příležitostí pro české firmy je tam podle něj celá řada.

"Jsou to například dodávky pro železniční dopravu - Brazílie investuje vysoké prostředky do posílení sítě železniční dopravy, jsou to dodávky pro petrochemii - v Brazílii se staví největší rafinerie na jižní polokouli, jsou to stavební materiály, to je spojené s boomem ve stavebnictví a tak dále."

"Jenom bych chtěl upozornit, že o tom nevědí jenom české firmy, ale i ostatní země, takže konkurence v těchto oborech je velmi velká," dodal Jodas v rozhovoru pro Rádio Česko.

Marika Táborská, Martina Mašková, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme