Aerolinky Ryanair a Wizz Air čelí vyšetřování. Italské úřady prověřují poplatky za palubní zavazadla

Italský úřad pro hospodářskou soutěž zahájil vyšetřování nízkonákladových leteckých společností, irské Ryanair a maďarské Wizz Air kvůli jejich nové politice týkající se palubních zavazadel. Informovala o tom agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo společnosti Wizz Air (ilustrační foto)

Letadlo společnosti Wizz Air (ilustrační foto) | Foto: Markus Winkler, markuswinkler.de | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 4.0,©

Obě firmy nedávno změnily pravidla a cestujícím umožňují vzít si na palubu letadla zdarma jen velmi malé zavazadlo a za další zaplatit. Regulátor aerolinkám minulý týden nařídil, aby novou praxi přerušily.

Ryanair nebude přepravovat příruční zavazadla zdarma. Podle aerolinek můžou za zpoždění letů

Číst článek

Vyšetřování obou firem byla zahájena, jelikož ani jedna žádosti úřadu nevyhověla. Šetření může pro každého z přepravců skončit pokutou v maximální výši pěti milionů eur, tedy v přepočtu 129,4 milionu korun.

Obě společnosti se rozhodly povolit zdarma pouze malou tašku, která se vejde pod sedadlo, což vyvolalo kritiku organizací na ochranu spotřebitelů.

„Tím, že žádají víc za příruční zavazadlo, které je nezbytným prvkem smlouvy o letecké přepravě, zkreslují skutečnou cenu letenky a znemožňují srovnání nákladů mezi dopravci, což klame spotřebitele,“ uvedl úřad minulý týden.

Opatření přepravcům umožňuje častější rotaci letadel, je zdrojem dodatečných příjmů nebo úspory palivových nákladů, což jsou významné faktory v obchodním modelu nízkonákladové letecké společnosti.

Stížnost spotřebitelské asociace obdržel také úřad pro hospodářskou soutěž ve Španělsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme