Ontario končí se základním příjmem pro všechny. Je moc drahý, tvrdí vláda

Vláda v kanadském Ontariu přestala podporovat základní nepodmíněný příjem. Dále už ho tak nebude dostávat čtyři tisíce domácností. Projekt, při kterém se místo sociálních dávek vyplácí jednotná částka, se prý neosvědčil. Regionální vláda se proto rozhodla ho předčasně zrušit.

Toronto Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanada, kanadská vlajka (ilustrační foto)

Kanada, kanadská vlajka (ilustrační foto) | Foto: ElasticComputeFarm | Zdroj: Pixabay License | CC0 1.0,©

Vybraní Kanaďani dostávali každý měsíc v průměru o něco méně, než je minimální mzda. K tomu mohli pracovat nebo se zabývat třeba neziskovou činností.

Nezaměstnaní Finové začali pobírat nepodmíněný příjem. Měsíčně dostanou přes 500 eur

Číst článek

Projekt spustila provincie Ontario loni v dubnu a po třech letech ho chtěla vyhodnotit. Regionální vláda se ale letos změnila. A podle nové ministryně pro sociální záležitosti Lisy MacLeodové je už teď jasné, že program nefunguje a je zbytečně finančně náročný.

Ministryně vysvětlila deníku Star, že se vláda chce zaměřit na už prověřené systémy pomoci, jako jsou třeba sociální dávky pro rodiny s dětmi.

Zavedení nepodmíněného příjmu testovala už řada zemí po celém světě. Několik iniciativ se testování této formy sociální pomoci snaží prosadit i v Česku.

Základní nepodmíněný příjem je moderní variantou sociálního zabezpečení. Spočívá v pravidelné peněžní dávce vyplácené ve stejné výši všem lidem a bez jakýchkoli podmínek.

Problémem základního nepodmíněného příjmu je, zda si lidé udrží motivaci k práci a zda naopak nerozšíří skupinu občanů, kteří pracovat nechtějí a ve velké míře spoléhají na to, že se o ně stát téměř za každé situace postará.

Marie Jakšičová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme