Zákon o cenách má donutit cestovní kanceláře uvádět plné ceny zájezdů

Cestovní kanceláře asi brzy začnou uvádět úplné ceny zájezdů. Ukládá jim to novela zákona o cenách, kterou schválili poslanci. Schválit ji však musí ještě Senát. Výjimku dostanou cestovky u leteckých zájezdů - tam totiž hrají roli i palivové příplatky nebo letištní taxy, které se mohou měnit ještě těsně před odletem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle právničky Sdružení obrany spotřebitelů Evou Strnadovou cestovní kanceláře dosud úplné ceny zájezdů neuváděly, přestože jim to ukládal zákon o ochraně spotřebitele.

"Zákazníci neměli šanci dopředu vědět, kolik bude zájezd stát. Cestovky měly také klamavou reklamu, inzerovaly cenu od 9990 korun a přitom ta cena nezahrnovala všechny poplatky. Mnoho klientů se na takovou klamavou reklamu dalo nachytat," vysvětlila Strnadová ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestovní kanceláře asi brzy začnou uvádět úplné ceny zájezdů. Ukládá jim to novela zákona o cenách. Zákon komentuje právnička Sdružení obrany spotřebitelů Eva Strnadová

Strnadová věří, že nový zákon by měl situaci pro cestující zlepšit. "Doufáme, že se povinnost uvádět plné ceny nyní bude opravdu dodržovat, protože jinak hrozí sankce až milion korun," řekla.

U leteckých zájezdů platí výjimka

Přiznala však, že tento zákon je kompromis, protože cestovky nemusí uvádět plné ceny u leteckých zájezdů, které přitom tvoří většinu nabídky cestovních kanceláří.

"Je pravda, že tam ta pohyblivá částka nemusí být uvedena. Ale vždy v ceníku musí být uveden čas a místo, kde se tyto informace cestující mohou dozvědět. Na druhou stranu se ale ty palivové příplatky opravdu během sezóny mění, někdy se i snižují. Chápu tu výjimku, asi to nešlo jinak udělat. Je to určitý ústupek a dobrá cesta ke zlepšení služeb cestovních kanceláří. Uvidíme, zda to schválí senát a podepíše prezident," uzavřela Strnadová.

Alena Adámková, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme