Zákon o ČNB se do voleb nestihne schválit. Měl ochránit trh s nemovitostmi

Centrální banka s největší pravděpodobností zatím nezíská účinné nástroje na utlumení hypotečního boomu. Bankéři ale připomínají, že každé prodlení může významně zvýšit napětí na realitním trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Vláda novelu zákona schválila již v lednu, ale zákonodárci zatím předlohu neprojednali ani v druhém čtení a navíc do ní nezapracovali pozměňovací návrhy.

Projednání zákona není pevně zařazeno ani na program předposlední schůze sněmovny před volbami, která začíná příští úterý. Je tedy nepravděpodobné, že by sněmovna v tomto volebním období normu schválila, píše deník E15.

Zátěžové testy bank provedené ČNB potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a s růstem ztrát z poskytnutých úvěrů. Rizikem jsou ovšem hypotéky.

„(Návrh) umožní lépe regulovat například oblast spotřebitelských úvěrů, zabrání tomu, aby se trh přehříval, nebo aby vznikaly určité nerovnováhy, či dokonce bubliny," uvedl k novele v lednu premiér Bohuslav Sobotka. Dodal, že jde o zpřesnění pravomocí České národní banky (ČNB) a rozšíření jejich možností, aby mohla banka včas reagovat.

Bankéři centrální banky se shodují, že zatím nehoří, je ale potřeba získat účinné nástroje k tomu, aby nehořelo ani v budoucnu. Česká národní banka se teď snaží regulovat trh s nemovitostmi pomocí doporučení. To ale není nijak vymahatelné. Podle návrhu by se tato pravomoc dostala přímo do zákona o ČNB. Hlavním cílem novely je, aby se dařilo omezit rizika na finančním trhu, jako je třeba nadměrné zadlužování domácností. 

Kateřina Součková, Dominika Perlínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme