Zákon o nájemném přečkal ve sněmovně další hlasování

Zákon o nájemném přežil hlasování o zamítnutí. Ve hře je tedy stále koaliční návrh zvyšovat činže třikrát po sobě až o deset procent, a to k 1. červenci letošního roku, 1. červenci 2005 a k 1. lednu 2006. Zamítnutí navrhli poslanci ODS, ale nepodpořili je ani všichni komunisté. Dolní komora tak předlohu zákona propustila do závěrečného čtení. Definitivně o něm rozhodne ještě na této schůzi, možná už příští týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům

Dům

Ministr financí Bohuslav Sobotka nový vládní návrh na růst nájemného hodnotí jako jediný možný kompromis, který bylo možné v rámci koalice nalézt. "Respektuji koaliční dohodu tady v Poslanecké sněmovně a myslím si, že je to ještě v hranicích sociální únosnosti pro lidi s nízkými příjmy, kteří z části obývají byty s regulovaným nájemným."

Stejně jako Sobotka považují i ostatní koaliční politici tento návrh na růst nájemného za velký kompromis tří vládních stran. Mimo jiné ho umožnila dohoda o tom, že vodné a stočné nadále zůstane ve snížené sazbě DPH.

Lidovecký poslanec Tomáš Kvapil navíc upozorňuje, že předpokládané trojí zvýšení nájmů do roku 2006 není konečným řešením této problematiky. "Toto období musí být využito k tomu, aby vláda a parlament získaly relevantní údaje o vývoji nájemného v jednotlivých kategoriích a v jednotlivých obcích, aby mohla být po roce 2006 zavedena konečná regulace nájemného."

Proti vládnímu návrhu jsou opoziční strany ODS a KSČM. Výhrady občanských demokratů shrnul poslanec Petr Bratský: "Pořád tady udržuje ten neústavní pořádek; my budeme dělat všechno pro to, abychom předložili vlastní návrhy, protože v podobném stavu česká společnost dlouho žít nemůže."

Ve sněmovně je každopádně po dnešku vládní návrh o nájemném zásluhou většiny koaličních hlasů připraven k závěrečnému hlasování. Definitivně by poslanci mohli o této normě rozhodnout už příští týden.

Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme