Zákon o reformě Wall Streetu má ochránit Američany

Americký Senát schválil největší změnu regulace finančního odvětví ve Spojených státech od 30. let, tedy od velké hospodářské krize. Dolní komora Kongresu, Sněmovna reprezentantů, už návrh schválila koncem června. Prezident Barack Obama prohlásil, že reforma zabrání tomu, aby Američané museli platit za omyly Wall Streetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wall Street

Wall Street | Foto: Comstock Images

Zákon o reformě Wall Streetu ochrání spotřebitele a položí základy silnějšího a bezpečnějšího finančního systému, který bude novátorský, tvořivý a soutěživý a mnohem odolnější vůči panice a kolapsům, prohlásil Obama v Bílém domě.

Bílý dům mluví o nejpřevratnější legislativě od 30 let minulého století. Tehdy vláda prezidenta Roosevelta reagovala na burzovní krach z roku 1929. Také nynější reforma má být odpovědí na finanční krizi posledních let. Počítá mimo jiné se zpřísněním pravidel pro komplikovaný trh s takzvanými deriváty.

Právě rizikové chování finančníků v téhle oblasti trhu je považované za jednu z hlavních příčin krize. Mají také vzniknout nová pravidla pro záchranu bank v potížích. Vláda bude mít v ruce nástroj, jak je převzít a likvidovat, aniž by na to musela použít peníze daňových poplatníků. Počítá se i s větší ochranou drobných žadatelů o hypotéky a jiné typy úvěrů.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky se jedná se o jednu z největších změn, kterým bude finanční sektor ve Spojených státech čelit, ale její praktický význam „by nepřeceňoval“.

„Pokud jde o trhy s deriváty, je pravda, že některé se docela vymkly kontrole a určitá regulace byla nevyhnutelná. Ale pokud se regulace přežene, může to mít dopad nejen na finanční svět, ale i na celou reálnou ekonomiku, protože to může například zdražit kapitál,“ uvedl Marek Hatlapatka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zákonu o reformě Wall Streetu na Rádiu Česko.mp3

Zákon také mj. zpřísňuje podmínky pro ratingové agentury. Mnozí je kritizují, před vypuknutím krize neplnily svou roli, že neupozornily na rizika.

„Souhlasím s tím, že ratingové agentury svůj podíl na krizi mají. Při zpětném pohledu asi není pochyb o tom, že v mnoha případech bylo riziko nedostatečně rozpoznáno, ale z toho nelze vinit ani tak ratingové agentury. Investoři si až příliš zvykli na to, že zodpovědnost za svá investiční rozhodnutí založili bez většího rozmyslu na ratingovém hodnocení protistrany. Možná to by mělo být největším ponaučením pro investory, aby si opět začali mnohem více dělat své vlastní analýzy a nespoléhat pouze na nějaká čísla ať už ratingové agentury nebo kohokoliv jiného,“ dodal analytik.

Pokuta pro Goldman Sachs

Největší americká investiční banka Goldman Sachs chce zaplatit největší pokutu, jakou kdy udělila americká komise pro cenné papíry – 550 milionů dolarů. Komise obviňuje banku z klamání investorů. Goldman Sachs to odmítá.

„Myslím si, že ta pokuta je nakonec vítězstvím Goldman Sachs. Za prvé trh očekával, že tento proces bude stát banku přibližně dvojnásobnou sumu, za druhé komise pro cenné papíry upustila od toho, aby muselo dojít ke změnám v managementu firmy a také dala najevo, že nebude pokračovat ve vyšetřování jiných podobných případů,“ řekl Marek Hatlapatka.

Podle něj se stačí podívat na reakce finančního trhu – díky tomuto rozhodnutí se tržní kapitalizace Goldman Sachs zvýšila o přibližně pět miliard amerických dolarů, což je téměř desetinásobek hodnoty udělené pokuty.

„To si myslím, že mluví samo za sebe,“ dodal analytik.

Vít Pohanka, Martin Křížek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme