Účetní uzávěrky chybí od stovek tisíc společností. Porušují tak zákon a hrozí jim pokuty

Bezmála 85 procent firem porušilo zákon o účetnictví. Za loňský rok totiž nezveřejnily svoje účetní závěrky ve Sbírce listin. Termín přitom už dávno vypršel. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Dun & Bradstreet. Informoval o tom Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Na uveřejnění letošních výkazů měli přitom podnikatelé více času než v minulosti (Ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Na uveřejnění letošních výkazů měli přitom podnikatelé více času než v minulosti, a to díky termínům, který byly vzhledem ke koronavirové pandemii posunuté. Daňová přiznání za loňský rok bylo letos možné podávat elektronicky bez daňového poradce až do konce května. V případě, že společnost využila pomoci daňového poradce, pak termín vypršel koncem června. Stále ale chybí účetní závěrky od stovek tisíc společností.

Určit přesně firmy, které se zákonné povinnosti vyhýbají, není vůbec jednoduché. Podle analytičky Dun & Bradstreet Petry Štěpánové, záleží nejen na velikosti firmy, ale také například na sídle firmy.

Úřady loni vymohly jen zhruba třetinu z nedoplatků na daních. Úspěšnost kvůli pandemii klesla

Číst článek

Spolehlivější jsou dále podniky s vyššími tržbami. Obecně pak platí, že lepší přístup k účetním závěrkám mají akciové společnosti než ty s ručením omezeným.

„Dlouhodobě se to liší i podle oboru podnikání. Za letošní rok vykazovaly extrémně špatné výsledky společnosti, které podnikají v oblasti prodeje reklamního prostoru, velkoobchodu či nemovitostí,“ doplňuje Štěpánová.

Obava z konkurence

Mezi nejčastější důvody, kterými firmy zdůvodňují neplnění povinností, patří ochrana soukromí a obavy z konkurence. Podnikatelé například nechtějí, aby jejich dodavatelé nebo odběratelé věděli, s jakými ziskovými maržemi pracují.

„Sedmadvacet procent se setkalo s tím, že zveřejnění vedlo k agresi konkurentů nebo k tlaku dodavatelů či odběratelů. Důvodem může být i administrativní zátěž. Podnikatelé souběžně reportují finančním úřadům, sociálce, zdravotním pojišťovnám – občas nějakou povinnost vypustí. Zřejmě volí rejstříkový soud jako nejmenší hrozbu,“ říká ředitel odboru legislativy, práv a analýz Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Za státním byznysem s respirátory za stamiliony stála záruka ‚banky‘ z daňového ráje. Nyní zametá stopy

Číst článek

Rejstříkový soud hrozí firmám za neuveřejnění finančních výkazů uložením pořádkové pokuty do výše sto tisíc korun. A to i opakovaně - pokud společnost na výzvu soudu nereaguje. Od letošního roku pak navíc platí ještě přísnější pravidla.

V účinnost totiž vstoupila novela rejstříkového zákona, podle které může soud firmu dokonce i zrušit. Cílem je zvýšit transparentnost podnikatelského prostředí.

„Finanční výkazy by se měly zveřejňovat proto, aby si firmy mohly pohodlně prověřovat svoje obchodní partnery, aby se nestalo, že dají velkou zakázku na velký objem zboží společnosti, která je na hranici krachu,“ dodává Štěpánová.

Stejně tak má nástroj odhalovat takzvaně mrtvé společnosti, které často slouží k daňovým podvodům.

Zuzana Švejdová, hyh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme