Zalesněných ploch přibývá. A přinášejí zisk

Téměř tři čtvrtiny domácností chodí do lesa na houby. Vyplývá to ze zprávy ministerstva zemědělství. Ta také říká, že lesních porostů stále přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec (ilustrační foto)

Dřevorubec (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Většina z nás chodí ráda do lesa. Osvěží to, uklidní. A když člověk najde houby nebo uzobává jahody, je to příjemný bonus. V porovnání s jinými evropskými státy je v České republice relativně hodně zalesněné plochy. A je příjemné zjištění, že lesů nijak výrazně neubývá. Naopak.

Zprávu o stavu lesa a lesního hospodářství vydává ministerstvo zemědělství pravidelně. Nejnovější jasně říká, že je více zalesněných ploch a zároveň rostou zisky vlastníků lesů. I když neustále mizí původní lesní pozemky, mnohem více je těch míst, které jsou nově zalesněny. Loni takto přibylo přes 2 tisíce hektarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O houbařské vášni Čechů mluvila Jitka Hanžlová

Hospodaření v lese se začíná vyplácet. Každý, kdo se snažil loni koupit dříví určitě ví, že ceny radikálně vzrostly a navíc poptávka byla tak velká, že sehnat dřevo na topení bylo opravdu těžké. Prodej dřeva se tak vlastníkům velmi vyplatil.

Dotace na výsadbu

Lesní plochy se ale rozšiřují i díky finančním podporám určeným na zalesňování méně úrodných zemědělských půd. I to je pro vlastníky výhodné. Zvlášť když využijí další dotační politiku státu, která podporuje výsadbu dubů a buků. Také je to znát, v lesích se snižuje poměr jehličnatých dřevin a roste podíl listnatých.

Podle ministerstva zemědělství dosahovaly nejvyšších zisků lesy ve vlastnictví státu. Včetně příspěvků a dotací to bylo v průměru 3 907 korun na hektar lesa. Soukromí majitelé měli průměrný zisk 2 103 koruny na hektar a lesy ve vlastnictví měst a obcí vynášely 1 452 koruny na hektar.

Lesy Elblagské vrchoviny jsou nejsevernějším souvislým bukovým porostem v Evropě | Foto: Martin Dorazín

Je tedy patrné, jak kdo intenzivně prodával dřevo. Je jasné, že pro řádného hospodáře to zase takový zlatý důl není. Protože v lese je hodně těžké práce a než stromy vyrostou tak, že se mohou podle předpisů kácet, trvá to hodně let.

Ovšem zisk z lesa nenese jen prodej dřeva. Pro majitele je zajímavý i lov zvěře. Podle ministerstva zemědělství bylo loni uloveno více než 185 tisíc kusů černé zvěře - tedy kanců.

Množství skolené spárkaté zvěře zpráva neuvádí, ale konstatuje, že s ohledem na škody působené především na lesních porostech a k nežádoucímu narušování genofondu jelena evropského je nutné redukovat siku japonského. Takže toto zvíře vyloženě doporučuje střílet.

Houbaří většina Čechů

Ministerstvo se zaměřilo i na houbaře. Udělalo šetření na reprezentativním souboru domácností. A dobralo se k tomu, že loni lidé nasbírali v lese 33 tisíc tun hub a téměř 7 tisíc tun borůvek.

U malin a ostružin to bylo přes 3 tisíce tun. Nejméně u nás asi rostou brusinky - nebo se nejhůř trhají - protože těch lidé podle zjištění ministerstva nasbírali jen 300 tun.

Košík plný hub | Foto: Alena Podlucká

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme