Záloha za láhev na minerální vodu v objemu sedmi deci klesne na 1 korunu

Důvodem je situace na trhu, kdy u nás působí jen dva jejich výrobci, kteří ale musí vykupovat všechny odevzdané sedmičkové lahve. Tuto změnu schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitná voda

Pitná voda | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zároveň vláda zavedla stejnou tříkorunovou zálohu na všechny typy půllitrových pivních lahví s korunkovým uzávěrem. Podle premiéra Jana Fischera začne nařízení platit prvního srpna.

"Žádná změna z té debaty nevyplynula. Tentokrát jsme to přijali hladce," řekl premiér Jan Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

zálohy fischer.mp3

Podle ředitelky odboru ekologie ministerstva průmyslu a obchodu Pavlíny Kulhánkové zájem o vodu v tomto balení v posledních letech výrazně klesl.

„Protože zákon o obalech nám stanovuje povinnost, že výrobce a distributor musí odebrat zpět láhve bez ohledu na to, kolik jich dal na trh. Takže v podstatě dnes dva výrobci v České republice dostávají zpět všechny láhve, které se vykoupí,“ řekla Kulhánková.

V současnosti se vyskytuje na trhu zhruba sedm typů hlavních pivních lahví o objemu půllitru.

"Dá se říct, že už osmdesát procent trhu s pivem používá jiné typy lahví, než popisuje právě nařízení vlády. Proto dochází k dorovnání aktuálního stavu na trhu, kdy nebudou v nařízení vlády vyobrazovány jednotlivé pivní láhve, na které se vztahuje záloha,“ dodala Kulhánková.

Václava Marešová, Alice Kottová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme