Zálohy na DPH zatím nejsou jisté

Firmy by se měly připravit na zaplacení zálohy na daň z přidané hodnoty. Nový zákon, který kritizovanou povinnost ruší, sice prošel sněmovnou, ale teprve čeká na schválení Senátem a na podpis prezidenta republiky. Netrpělivě čekají také podnikatelé. Platit zálohu totiž rozhodně nechtějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Bankovní účty provětrá firmám v dubnu samotná daň z přidané hodnoty za předchozí čtvrtletí. Nová povinnost platit navíc zálohu na DPH na budoucí období je pro mnohé podnikatele doslova strašákem. Někteří jsou rozhořčení natolik, že platit zřejmě nebudou, tvrdí například šéf pražské Hospodářské komory Pavel Kužel. "Za normálních okolností stát na výpadek ze svých financí, s kterými měl počítat, si měl vzít další peněžní úvěr od bank, za který řádně zaplatí i úrokové sazby."

Podnikatelé zatím čekají na vyjádření senátu a prezidenta republiky k novému zákonu o DPH a do placení zálohy se nehrnou. Jestli ale politici stihnou do 25. dubna zrušit placení zálohy, zatím nikdo neví. Ani mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman tak neumí podnikatelům poradit, zda mají platit nebo počkat. "Návrh neprošel poslaneckou sněmovnou, to znamená, že plátci PDH nebudou muset platit 50procentní zálohu, ovšem je nutné, aby byl schválen zákon o DPH, který je nyní v legislativním procesu. Konkrétně ho projednává senát."

Čeká se tedy na stanovisko senátu a prezidenta republiky, a některé firmy proto zvažují, že zálohu na DPH zaplatí. Podle šéfa Sdružení podnikatelů Bedřicha Dandy záleží jen na nich. O peníze totiž nepřijdou. "V případě, že nějaký podnikatel, firma zaplatí tuto zálohu, v žádném případě o ni nepřijde. Je to zúčtovatelná záloha, která mu bude během 2-3 měsíců vyúčtována a vrácena."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme