Zámečník: Nemá smysl nabízet české zboží všude

Česká republika se bude muset co nejrychleji přizpůsobit novému hospodářskému uspořádání světa. Pravidla celosvětového obchodu totiž čím dál méně určují Spojené státy americké a stále víc je tvoří nové ekonomické velmoci jako je Čína, Japonsko, Brazílie nebo Indie. To je jeden ze závěrů první ekonomické konference Malá země, velká výzva, kterou dnes v Praze pořádá Rádio Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I. ekonomická konference Rádia Česko

I. ekonomická konference Rádia Česko | Foto: Martin Kutil

Česká republika se bude muset rozhodnout, co bude chtít vyrábět. Stále více se mluví o tom, že se musí Česko specializovat na zboží s vyšší přidanou hodnotou.

Podle ekonomů je důležité vědět, na co se Česko bude specializovat a kam se bude dané zboží vyvážet.

Podle ekonoma NERVu Miroslava Zámečníka nemá smysl nabízet české zboží všude. Stojí za to se pouze specializovat na trhy, které mají s českým zbožím zkušenosti nebo vyvážet takové zboží do zemí, se kterými má Česká republika určité historické vztahy.

Honorární konzul singapurské republiky Martin Plachý na konferenci představil vývoj v Singapuru za posledních 50 let, během kterých se dokázal vypracovat v ekonomiku, která dokáže růst v dobách, kdy ostatní svět prožívá ekonomickou krizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konference 2..mp3

V letošním roce zaznamenal Singapur růst o 10 procent. Je to velký úspěch, protože Singapur nedisponuje žádnými nerostnými surovinami a také je závislý na dovozu potravin. I přesto se mu podařilo stát se třetím petrochemickým centrem světa, i když nemá žádné zásoby ropy. Světová banka ho označuje za třetí nejlepší místo pro podnikání.

Cesta, která vedla k úspěšnému cíli, bylo podle Martina Plachého například zaměření vlády na kvalitní systém vzdělávání, na výzkum a vývoj, na efektivní státní správu. Singapur láká investory na nízké zdanění. Vláda daně snižuje, aby podnikům ulevila.

Česká republika by se podle ekonomického experta Petra Havlíka z vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická studia mohla od Singapuru v určitých detailech brát příklad jako třeba v boji proti korupci, zvyšováním výdajů na výzkum, vývoj a vzdělání. Ale celkově není Singapur následováníhodný příklad pro zemi jako je Česká republika.

„Především ze dvou důvodů – není tam demokracie. Od roku 1965 je tam vláda jedné strany, to jsme měli také a důsledky známe. Druhým důvodem je to, že Češi nejsou Číňani, Češi nejsou Singapurci a proto by pravděpodobně na opatření, které zavádí osvěcená singapurská vláda nereagovali takovým způsobem jako občané Singapuru.“

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme