Zaměstnanci British Airways budou přes Vánoce stávkovat

Letadla společnosti British Airways o Vánocích nevzlétnou. Víc než dvanáct tisíc členů palubního personálu britských aerolinek si odhlasovalo, že budou od 22. prosince do 2. ledna stávkovat. Důvodem je plánované propouštění a změny pracovních smluv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

Kvůli hospodářské recesi britský letecký dopravce snižuje náklady. Firma má v plánu zrušit 1700 pracovních míst, zmrazit mzdy a nabídnout novým zaměstnancům nižší platy.

Pro stávku hlasovalo přes 92 procent z víc než dvanácti tisíc členů palubního personálu British Airways. Přesto s jejich argumenty vedení společnosti nesouhlasí. Proto stále vyzývá odboráře k jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský mluvil na Radiožurnálu o plánované stávce zaměstnanců letecké společnosti British Airways.

"Stávka tak, jak je nyní plánována, tedy, že by se nelétalo celé Vánoce, je krajním řešením. Podle mého názoru je ještě prostor na to, aby byla stávka zmírněna," říká analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Finanční ztráta se v souvislosti se stávkou odhaduje na 20 miliónů liber denně. Obecně největší ekonomické ztráty by aerolinie utrpěly na dálkových linkách, kde letecké společnosti získávají obecně největší marže. British Airways létají na těchto linkách nejvíce do USA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Rádia Česko v Londýně Ivana Kottasová o stávce zaměstnanců British Airways

Společnost by ale, kromě finanční ztráty, utrpěla i ztrátou prestiže. "Stávka je naplánována na vánoční období, kdy jsou lidé méně ochotní snášet jakékoliv komplikace a nepohodlí," míní analytik Moravanský.

Stávka by se mohla dotknout i Čechů, kteří se společností plánují v období Vánoc cestovat. "Pokud nebudou British Airways opravdu létat, pasažéři této společnosti se přesunou k jiným leteckým operátorům a o některé lety by mohl být větší zájem, než by byly ostatní letecké společnosti schopny pokrýt. Jestli tedy někdo plánuje přes Vánoce cestu z Prahy do Velké Británie, měl by si zakoupit letenku s předstihem," dodává analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Jan Richter, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme