Zaměstnanci by mohli ušetřit na sociálním pojištění

Zaměstnanci by mohli od příštího roku platit o 1,5 procenta nižší sociální pojištění. Sazba daně z příjmu fyzických osob má naopak zůstat na 15 procentech. Oba návrhy schválila vláda. Podle ministerstva financí díky tomu lidem vzrostou čisté příjmy o stovky korun měsíčně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Filip Rožánek, Miroslav Panuška

Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) novela zachovává princip solidarity a snížení pojištění se dotkne opravdu všech skupin obyvatel. "Snížení sociálního pojištění znamená, že i poplatník s příjmem 10.000 hrubého ušetří alespoň 150 korun měsíčně; to znamená, jeho příjem bude o 150 korun měsíčně vyšší."

Důchodový účet kvůli snížení pojistného o peníze nepřijde, prostředky půjdou z příspěvků na nemocenskou a politiku zaměstnanosti. Opoziční ČSSD s návrhem nesouhlasí. Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky není na snižování pojištění vhodná doba.

"Ekonomika zpomaluje, systém nemocenského pojištění, pokud vláda zrealizuje svůj návrh, se za dva roky dostane do deficitu. Podle mého názoru by bylo potřeba zrušit tu vládní konstrukci zdaňování superhrubé mzdy a bylo by dobré zvýšit daňovou progresi pro nejvyšší příjmové kategorie a úměrně tomu případně snížit daňové zatížení pro nižší a střední příjmové skupiny," řekl Sobotka.

Analytik ČSOB Jan Bureš vládní záměr považuje za dobrou zprávu pro všechny zaměstnance. "Ušetří na tom především ti, kteří mají vyšší příjmy. Na druhé straně stát bude muset na tyto kroky najít určité peníze v rozpočtu; odhaduji, že tento krok bude stát okolo 10 až 15 miliard korun na výpadcích na příjmy."

Schodek státního rozpočtu má být v příštím roce 38 mld.

Vláda dnes také odsouhlasila návrh státního rozpočtu na příští rok. Stát by podle něj měl hospodařit se schodkem ve výši 1,5 procenta HDP, to je 38 miliard korun. Návrh počítá s nižšími příjmy a výdaji, než bylo původně navrženo.

"Je to poměrně ambiciózní návrh, je samozřejmě za cenu celé řady úsporných opatření, ale ta úsporná opatření jsou podle našeho názoru zcela na místě, po osmi letech rozhazování na úkor budoucnosti," podotkl ministr Kalousek.

Úsporná opatření se mají dotknout všech ministerstev. Vláda ale ujišťuje, že našla prostředky na pokrytí například navýšení platů učitelů či na důchody.

Návrh státního rozpočtu byl i tématem pátečního Radiofóra. Moderátor Jan Bumba o něm diskutoval s náměstkem ministra financí Eduardem Janotou a analytikem Raiffesenbank Alešem Michlem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eduard Janota a Aleš Michl v Radiofóru

ČSSD návrh státního rozpočtu na příští rok kritizuje. Podle Bohuslava Sobotky je to rezignace vlády na další snižování schodku. "Musím říci, že je to velké zklamání, protože stejně nízký schodek veřejných rozpočtů byl i v roce 2007, tedy v rámci posledního rozpočtu, který ještě připravovala vláda vedená ČSSD. Ukazuje se, že vládní reformy byly neúspěšné, pokud jde o snižování deficitu veřejných rozpočtů."

S místopředsedou sociálních demokratů Sobotkou jsme o návrhu rozpočtu i dalších vládních záměrech hovořili v pořadu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou

Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme