Zaměstnanci České rafinérské odmítli stávkovat za vyšší platy

Odboráři České rafinérské nebudou stávkovat za vyšší platy. Zaměstnanci firmy v interním hlasování protest nepodpořili. Pro vyhlášení stávky bylo sice 58 procent pracovníků, potřeba ale byla dvoutřetinová většina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká rafinérská.

Česká rafinérská. | Foto: Tomáš Adamec

Předseda odborové organizace Jan Klimeš Radiožurnálu potvrdil, že vzhledem k výsledku hlasování odbory přistoupí na kompromisní návrh zprostředkovatele o růstu mezd.

„My nemůžeme porušit své slovo, to znamená, že jestli zaměstnanci rozhodli tak, jak rozhodli, stávku vyhlásit nemůžeme,“ uvedl Klimeš.

„Předpokládám, že výsledek hlasování tak, jak je na stole, ještě povede k zamyšlení firmy, jestli to, co navrhl zprostředkovatel a co my jsme podepsat nemohli, protože to není výhodné pro zaměstnance, ještě nějakým způsobem nevylepší nabídku k podpisu kolektivní smlouvy,“ dodal.

Odbory mají na vedení firmy celou řadu požadavků. Jednak chtějí růst mezd, který se prý v posledních třech letech zcela zastavil, a krom toho mají i dílčí požadavky na změny v odměňování zaměstnanců v nejnáročnějších profesích. Jednání s vedením společnosti o nové kolektivní smlouvě ale nepřinesla za necelý půlrok žádný výsledek.

Podle původních představ odborářů se měla případná stávka konat na konci června a její délka by nebyla nijak ohraničená. V odborech je asi 42 procent z celkových 640 zaměstnanců a odboráři tvrdí, že jejich stávka by dvě největší české rafinerie, litvínovskou i kralupskou, dokázala paralyzovat.

Tomáš Medek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme