Zaměstnanci ČSA by mohli k odstupnému dostat až tři platy navíc, pokud odejdou dobrovolně

Za dobrovolný odchod by někteří zaměstnanci ČSA mohli dostat vyšší odstupné. Letecká společnost chce propustit až třetinu zaměstnanců včetně pilotů. První odboráři dokonce už vyhlásili stávkovou pohotovost. Podle ekonomů je propouštění nutným krokem pro stabilizaci firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Někteří zaměstnanci dostali nabídku dobrovolného odchodu. Letecká společnost plán propouštění už oznámila Úřadu práce. Potvrdil to i prezident Českého sdružení dopravních pilotů CZ ALPA Stanislav Fiala.

„V praxi to znamená, že člověk dostane kromě zákonného odstupného podle počtu let práce u aerolinek odstupné navýšené o jeden až tři měsíční platy,“ uvedl.

O práci v českých aeroliniích má přijít až 315 zaměstnanců. Snižování stavů se kromě pilotů dotkne palubních průvodčí i administrativních pracovníků. Vedení firmy to zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení letadel A320. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize a ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Situaci v ČSA bude řešit i premiér Bohuslav Sobotka, příští týden se sejde s ředitelem Českého aeroholdingu.

Štěpán Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme