Zaměstnanci musí kvůli sopečnému prachu žádat o volno

Pracovní volno bez náhrady mzdy je jediné zákonné řešení situace, kdy se turista nemůže kvůli sopečnému prachu vrátit včas do práce. O volno musí zažádat zaměstnanec buď sám, nebo prostřednictvím svých příbuzných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující na letišti Borispol poblíž Kyjeva 

Cestující na letišti Borispol poblíž Kyjeva  | Zdroj: ČTK

Vedoucí oddělení pro styk s veřejností ministerstva práce Štěpánka Filipová Radiožurnálu potvrdila, že zaměstnavatel nemůže pracovníka kvůli této překážce vyhodit.

„To samozřejmě možné není. Podle přílohy nařízení vlády č. 590 z roku 2006 je přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků důležitou osobní překážkou v práci. Na nezbytně nutnou dobu se může zaměstnanci poskytnout pracovní volno, a to bez náhrady platu,“ uvedla Filipová pro Radiožurnál.

Zákon už ale nestanovuje, jak dlouhá je zmíněná nezbytně nutná doba. Záleží tedy na dohodě mezi zaměstnavatelem a postiženým zaměstnancem.

Cestovní kanceláře a dopravci jsou z obliga

Cestující, které postihlo zastavení leteckého provozu kvůli zmíněnému sopečnému popelu nad Evropou, nemají nárok na odškodnění. Podle náměstka ministra pro místní rozvoj Jiřího Koliby nemusí ani cestovní kanceláře poskytovat jakékoliv kompenzace svým klientům, kteří uvízli v zahraničí nebo naopak odlétnou později.

„Situace, která vznikla erupcí sopky na Islandu, je typickým příkladem působení takzvané vyšší moci. Něčeho, co nezpůsobila cestovní kancelář a ani dopravce. Náklady tedy nemohou být kryty z pojistky, respektive z vlastních prostředků obou zmíněných subjektů,“ řekl Radiožurnálu Koliba.

Jaroslav Skalický, Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme