Zaměstnanci německého Telekomu vstoupí zítra do stávky

V německém Telekomu se od zítřka bude stávkovat. Pro tuto formu nátlaku na vedení jedné z největších firem u našich západních sousedů, se vyslovilo 96 a půl procenta oslovených zaměstnanců. Odborový svaz Ver.di počítá se značnými dopady protestní akce na klienty mamutího koncernu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonování

telefonování | Foto: Comstock Images

Jablkem sváru je plánovaný přesun 50 tisíc zaměstnanců do dceřiných firem koncernu. Tam budou pracovníci převážně klientského servisu pobírat o 9 procent nižší plat a jejich pracovní doba se protáhne z 34 na 38 hodin týdně. Telekom si od toho slibuje roční úsporu až 900 milionů eur.

Koncern nestačí na levnější konkurenci hlavně na poli pevných linek, kterou si za poslední období odhlásilo 588 tisíc klientů Telekomu. Odborový svaz Ver.di ale model úsporných opatření odmítá a nic na tom nezměnilo ani pět kol vyjednávání.

Odboráři i vedení společnosti přiznávají, že stávka může výrazně ovlivnit kvalitu poskytovaných služeb. Týkat se to bude třeba odstraňování nahlášených poruch nebo přihlašování nových klientů. Šéf stávkového výboru Ado Wilhelm počítá s tím, že odboráři přitlačí tam, kde to společnost nejvíc zabolí. Není například vyloučeno, že se výrazně zpozdí příprava telekomunikačního zázemí pro blížící se summit skupiny G8 v Heiligendammu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme